Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Ю.Вілкул: «Кожен мешканець міста повинен бути впевненим, що отримує своєчасну і якісну медичну допомогу»

Створено: 2011-08-19 13:41:40Оновлено:



Кривий Ріг зокрема та Дніпропетровська область загалом, разом ще з двома областями України та містом Києвом, був обраний одним із майданчиків для реалізації пілотного проекту з реформування медичної системи за європейським зразком.


Одним з перших її етапів є побудова системи сімейної медицини, яка виконуватиме функції первинної медико-санітарної допомоги, що значно покращить доступність обслуговування та його фінансове забезпечення. Про це розповів голова управління з охорони здоров’я виконкому міськради Олександр Світловський 19 серпня під час спільного засідання постійних комісій міської ради.

Як зауважив О.Світловський, первинну допомогу потребує 75% хворих, а витрачається для цього лише 10% від загального фінансування (світовий стандарт 25-30%). При цьому 75-80% витрачається на утримання галузі - це заробітна плата, енергоносії та інше, і тому на лікування хворого доходить лише 0,04 грн. на одне відвідування у поліклініці та 6 грн. на один ліжко/день у стаціонарі.

Тому, починаючи з 2012 року збільшуватиметься фінансування первинної допомоги до 34,8%, у бюджет вже закладено 238 мільйонів гривень. Завдяки цьому планується, що забезпеченість одного відвідування хворого буде підвищена з декількох копійок до 3 гривень, а один виклик додому – до 4 гривень. При цьому територіальне розташування медичних закладів не змінюється. Усі працівники залишаються на своїх робочих місцях і продовжать надавати допомогу населенню.

Водночас, завдяки формуванню при кожному центру первинної медико-санітарної допомоги ряду амбулаторій сімейної медицини та відкриття нових кабінетів, доступність медичної допомоги для криворіжців значно покращиться.

Саме структурні підрозділи центрів первинної медико-санітарної допомоги мають стати трампліном для переходу до системи сімейної медицини. На першому етапі роль сімейного лікаря будуть відігравати працівники ЦПСМД. При цьому пацієнти будуть мати вибір, кого зі своїх дільничних обрати у якості сімейного лікаря. Останній, лікуючи і спостерігаючи усю сім’ю, буде більш докладно знати сімейну історії захворюваності та зможе якісніше надавати медичну допомогу з врахуванням індивідуальних особливостей. Сімейний лікар зможе організувати і щеплення сім’ї, а також вести профілактику сезонних та спадкових захворювань.

Для того щоб зробити відвідуваність лікарів широкого профілю більш зручним, пункти сімейної медицини в нашому місті планується децентралізувати. Мешканець багатоповерхівки зможе отримати первину медичну допомогу чи консультацію на першому поверсі власного або одного з сусідніх будинків, не витрачаючи час на дорогу до поліклініки. Задля цього, за дорученням міського голови Юрія Вілкула у Кривому Розі приміщення, що знаходяться на перших поверхах будинків і не мають своїх власників резервуються для потреб управління охорони здоров’я.

Проте, як зазначив міський голова, миттєвої трансформації сучасної медицини в сімейну не буде. Цей процес розтягнеться до 2020 року. Розмежування медичних закладів на центри первинної та вторинної допомоги буде завершено ще до кінця 2011 року.

«Ми будемо підходити до реформування криворізької медицини дуже скрупульозно, спонтанно ні одне рішення не приймалось і прийматись не буде. Наша мета – підвищення якості медичного обслуговування криворіжців, доступність медичної допомоги та покращення матеріального забезпечення як медичних закладів, так і самих медичних працівників», - підбив підсумки в кінці спільного засідання постійних комісій Криворізької міськради Юрій Григорович Вілкул.

Реформування вторинної медицини поки що знаходиться на стадії проектного розроблення. Ним займається комітет проведення реформ у медичній галузі, до складу якого увійшло керівництво Дніпропетровської області, ряд кваліфікованих медичних фахівців. Формалізацією проекту займаються представники визнаної міжнародної компанії «Deloitte».

(0564)92 13 03, [email protected]


© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради