Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

О. Вілкул: Наші працівники музеїв - справжні «хранителі» історії і навіть під час війни не припиняють роботи. А після перемоги ми обов’язково створимо музей російсько-української війни - він стане своєрідним символом нашої незламності у боротьбі з ворогом

Створено: 2023-05-19 09:50:56Оновлено: 2023-05-19 09:53:51

Завдяки Збройним силам України  та згуртованості криворіжців,  ворога було відкинуто на достатньо безпечну відстань від Кривого Рогу, що поклало початок поступовому відновленню культурного життя у місті. З березня 2023 року  відкрили двері для  глядачів міські театри, бібліотеки, музеї.


До Міжнародного дня музеїв у міському виставковому залі відкрилася виставка криворізьких художників «Барви Кривбасу». Участь у заході взяв голова Ради оборони міста Олександр Вілкул. Він привітав працівників музеїв міста зі святом та вручив нагороди фахівцям міського історико-краєзнавчого музею, що є центром музейного життя Кривбасу.


Після року роботи в режимі онлайн музей поступово відновлює  роботу на базі інших закладів культури: академічного театру ім. Тараса Шевченка, бібліотек, виставкового залу.  Відкриваються тимчасові експозиції краєзнавчого і мистецького напрямків; фахівці-історики проводять наукові дослідження з історії краю, які публікуються на сторінках періодичних видань.


Говорячи про значення та роль музеїв, Олександр Вілкул підкреслив:

«Музеї – це наша пам'ять. Колекції, які так  турботливо зберігають наші музейні працівники, передають дух певної епохи. Я знаю, що коли розпочалася війна, фахівці нашого історико-краєзнавчого музею разом із громадськими організаціями, волонтерами, бійцями та їх родинами розпочали роботу зі збору експонатів для нового розділу музейної експозиції  «російсько-українська війна». І зараз у музеї вже зберігається 70 експонатів. Я хочу подякувати працівникам музею за активну участь у створенні виставки розбитої рашистської техніки на проспекті Металургів. Після закінчення війни ми обов’язково створимо музей російсько-української війни. Він стане своєрідним символом  незламності, нашої сили та непереможності у боротьбі  з ворогом! І саме вам - фахівцям музейної справи, належатиме почесна та відповідальна місія ретельно відібрати, вивчити та створити унікальну колекцію експонатів».

Варто відзначити, що у Кривому Розі створений  музей військових лікарів в міській лікарні №2, за сприяння громадських організацій відкриваються музеї, які вшановують подвиг захисників.


Ірина Зінов’єва, директор міського історико-краєзнавчого музею зазначила: «Більш ніж 45 років тому - 18 травня 1977 року було прийнято рішення про відзначення Дня музеїв у всьому світі. І відтоді для Криворізького історико-краєзнавчого музею стало приємною традицією в цей день відзначати професійне свято. Наш музей працює з 1968 року. Свою роботу ми починали з 5 тис. експонатів. А на сьогодні  у фондах нашого закладу зберігається понад 124 тис. предметів музейного значення. Ми пишаємося своїми палеонтологічними та археологічними зібраннями, нумізматичною, книжковою, етнографічною колекціями, творами образотворчого мистецтва. 2023 рік виявився врожайним роком на ювілейні дати знаних майстрів пензля Криворіжжя - це і Г. Шишко, І. Авраменко, Ю. Сич та В. Берлін. Ці художники своє творче життя присвятили рідному місту. І сьогоднішня експозиція  охоплює картини  саме цих художників.  Виставка «Барви Кривбасу» триватиме протягом місяця».


Міський музей має 3 підрозділи: Тернівський філіал, філіал «Музей-квартира художника Григорія Синиці» та ЗD відеогалерея. Щороку з музейними колекціями та експонатами знайомилося близько 55 тис. жителів та гостей Кривого Рогу.


19 травня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради