Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Перший у Кривому Розі відкритий літературний фестиваль «Мрія і реальність» об`єднав покоління криворіжців від 12-ти до 80-ти років!

Створено: 2021-02-19 13:25:43Оновлено: 2021-02-19 13:27:14

У Кривому Розі реалізований  ще один оригінальний літературний проєкт - перший відкритий літературний фестиваль «Мрія і реальність», присвячений 77-й річниці Визволення міста від нацистських загарбників та  30-річчю міського літературного альманаху «Саксагань».

Автором ідеї фестивалю став головний редактор альманаху Андрій Дюка, в його проведенні взяло  активну участь міське управління культури та один із благодійних фондів.

Фестиваль привернув в свою орбіту багато цікавих, самобутніх авторів-конкурсантів, які представили на розгляд компетентного журі роботи в різних творчих жанрах. Сміливо заявили про себе обдаровані новачки - хлопці шкільного віку, студентська та робоча молодь. А, в цілому. віковий спектр авторів об'єднав найрізноманітніші покоління криворіжців -  від 12-ти до 80-ти років!

18 лютого відбулося святкове підведення підсумків та нагородження переможців. Для багатьох юних авторів ця зустріч перетворилася на перший творчий бенефіс на рівні всього міста, а вже відомі літератори підкреслили, чому і для них важлива участь в подібному фестивалі.

«Це  - диво і рідкість, такий альманах-довгожитель «Саксагань», який протягом  30 років виходить  в нашому місті. Щоразу, коли ти отримуєш можливість представити свою творчість тисячам читачів, чекати їх відгуків - це особливо важливо, до цього звикнути не можна!», - сказав відомий поет і прозаїк, переможець та призер фестивалю в двох номінаціях Олег Пономарьов

За минулі роки на сторінках альманаху були опубліковані твори більше 3-х тисяч авторів і тепер до цієї творчої когорти долучилися переможці фестивалю «Мрія і реальність».

«Брати участь у цьому фестивалі, побачити своє ім'я в «Саксагані» - це для мене особлива подія. Зараз, коли  багато хто   скептично ставиться до літератури, а показувати свою творчість новачкам практично нереально, я щаслива, що у мене з'явився такий шанс! Я відчула справжню підтримку в тому, чим хочу займатися. А ще ,серед учасників фестивалю я зустріла авторів, які мене вразили, їх творчість для мене - безцінний досвід заявити про себе в літературі», - поділилася своїми емоціями одна із переможниць у номінації «Творча молодь», учасниця літгурту «Ліра» ЦДЮТ «Терноцвіт» Аміна Карпова.

Саме ідея пошуку нових талантів, підтримки початківців і вже відомих творчих земляків більше 10 років тому поклала  початок  унікальному літературному проєкту, яким став міський конкурс «Україна моя Квітуча»,  започаткованому  керівником одного із благодійних фондів. Пізніше естафету організації і проведення цього конкурсу прийняв на себе тоді депутат Верховної Ради двох скликань, нині - міський голова Кривого Рогу Костянтин Павлов. На сьогодні творчу школу цього популярного відкритого міського конкурсу пройшли понад 1500 любителів літературного слова.

«Всі, хто допомагають в  реалізації подібних великих проєктів, кожен з яких дає ще більш масштабні перспективи наступного почину, надаю неоціненну підтримку нашим творчим землякам. Особливо це стосується молоді, яка виявила такий інтерес до нашого літературного фестивалю. Наша велика мрія - щоб «Мрія і реальність» перетворилася в постійний активний простір для обдарованих людей, в творчий майданчик, що об'єднує всіх, хто хоче сказати своє слово, бути почутим в різних жанрах мистецтва: літературі, живопису, театрі та інших. Дуже важливо, що в реалізації цієї спільної мрії ми отримуємо в нашому місті відчутну підтримку»,- зазначив Андрій Дюка. -

У числі лауреатів і переможців фестивалю,  відзначених  Почесними грамотами та дипломами - першокурсник КДПУ Павло Кучер (номінація «Творча молодь»), Анастасія Голомідова, Артем Богашов, Юлія Забродіна ( «Школярі»), Лідія Челнокова ( «Ветерани»), Марк Літій ( «Переклади»), Сергій Макушенко ( «Поети-піснярі»), Петро Панкратьєв ( «Проза»).

19 лютого 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради