Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ГОВОРИМО ПРО СУБСИДІЇ. АКТУАЛЬНО І ВАЖЛИВО!!!

Створено: 2018-07-16 09:32:48Оновлено: 2018-07-16 09:34:18

З 1 травня 2018 року  державою змінено правила надання населенню житлової субсидії. Управління праці та соціального захисту населення виконкомів районних у місті рад сьогодні працюють з кожною сім’єю, якій призначалась субсидія в опалювальний період 2017-2018 років з метою визначення права на її подовження. В нашому місті субсидією користувалась кожна друга родина.

Найбільш актуальними у мешканців міста при переоформленні житлової субсидії є питання щодо визначення членів сім’ї осіб зі складу домогосподарства, які не зареєстровані у цьому домогосподарстві.

 Тож, пояснюємо про наступне.

Відомості про членів сім’ї осіб зі складу домогосподарства, які не зареєстровані у цьому домогосподарстві відтепер необхідно відображати у Декларації і їх доходи враховуватимуться при розрахунку субсидії.

При визначенні осіб про членів сім’ї керуємся нормою статті 3 Сімейного кодексу України, якою визначено, що:

Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Подружжя вважається сім'єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв'язку з навчанням роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно.

Дитина належить до сім'ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає.

 

Наводимо приклади та відповідаємо на питання.

 

Питання. В складі сім’ї неповнолітня дитина. З батьком дитини мати не проживає, шлюб розірвано та батько не зареєстрований в домогосподарстві. Чи вносити дані батька дитини в розділ ІІ декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії?

Чи враховуються при розрахунку житлової субсидії доходи колишнього чоловіка, у разі наявності спільної дитини?

Чи вважати членом сім’ї особу, яка записана батьком дитини, але з сім’єю не проживає і не перебуває в шлюбі з матір’ю дитини?

Відповідь. У наведених випадках з метою призначення субсидії батько не вважається членом сім’ї.  Відомості про нього не вносяться до Декларації і не враховуються під час призначення субсидії.

 

Питання. За договором оренди у житловому приміщенні проживають жінка, яка перебуває у шлюбі, та її дитина. Чи необхідно враховувати при призначенні субсидії  доходи чоловіка, який за договором оренди з родиною не проживає, що підтверджується актом обстеження матеріально-побутових умов?

Відповідь. Чоловік є членом сім’ї. Відомості про нього мають бути внесені до Декларації і будуть враховані під час призначення субсидії.

 

Питання. Чи враховується в сукупний дохід  батьків стипендія дитини віком від 18 до 23 років у разі коли вона навчається за денною формою навчання і її місце реєстрації відмінне від місця реєстрації її батьків?

Відповідь. Оскільки особа повнолітня, вона з метою призначення субсидії не розглядається як член сім’ї батьків.

 

Питання. За призначенням субсидії звернулась студентка віком від 18 до 23 років денної форми навчання, яка зареєстрована одна. Чи враховуються  доходи  її батьків до  її середньомісячного  сукупного доходу?

Відповідь. Оскільки у наведеному прикладі студентка є повнолітньою особою, доходи її батьків, які проживають окремо, не враховуються під час призначення їй субсидії.

 

Питання. Чи враховуються доходи батьків, якщо за призначенням житлової субсидії звертається студент, якому не виповнилося 18 років та зареєстрований у гуртожитку за місцем навчання?

Відповідь. При призначенні субсидії неповнолітнім студентам, які проживають у гуртожитках, враховуються доходи членів їх сім’ї (батьків).

 

Питання. Якщо батько дитини (батьки дитини в розлученні) не має доходів і перебуває за кордоном більше 60 діб, чи мають такі домогосподарства право на субсидію?

Відповідь. У наведеному випадку з метою призначення субсидії батько не вважається членом сім’ї.  Відомості про нього не вносяться до Декларації і не враховуються під час призначення субсидії.

 

Питання. За призначенням субсидії звернулась заявниця, яка зареєстрована одна, але перебуває в шлюбі  з чоловіком, який зареєстрований один окремо за іншою адресою,  і теж бажає отримати субсидію за своїм місцем реєстрації.

Чи при розрахунку субсидії  заявниці.  враховуються доходи  її чоловіка,  а при розрахунку субсидії за адресою чоловіка  враховуються доходи заявниці.  (як дружини) у разі одночасного призначення субсидії за двома адресами?

Відповідь. У разі призначення субсидії за обома адресами враховуються доходи і чоловіка, і дружини.

 

Питання. На час звернення за призначенням субсидії дитині виповнилось 18 років, чи будуть враховуватись з травня 2018 року доходи її батьків, якщо дитина була неповнолітня у період врахування доходів при призначенні субсидії?

Відповідь. Пунктом 9 Положення визначено, що житлова субсидія розраховується на всіх членів домогосподарства.

До складу домогосподарства включаються особи, що зареєстровані і фактично проживають в житловому приміщенні (будинку), на яких розраховуються соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування і доходи яких враховуються під час призначення житлової субсидії.

Кількість членів домогосподарства визначається на початок місяця, з якого призначається житлова субсидія.

Відповідно до пункту 10 Положення для розрахунку житлової субсидії враховуються доходи членів домогосподарства, членів сім’ї особи із складу домогосподарства, зазначених у пункті 9 Положення, які досягли 14-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються такі доходи.

Оскільки на початок місяця, з якого призначається житлова субсидія, дитина набула повноліття, доходи і відомості про її батьків, які проживають окремо, не впливають на призначення субсидії.

 

Сподіваємося, що надана інформація буде корисною для вас!

 

 

 

 

 

16 липня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради