Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ЗАПИТАННЯ КРИВОРІЖЦІВ ДО КЕРІВНИКІВ

Створено: 2021-06-14 12:15:09Оновлено: 2021-06-14 12:20:26

КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» КМР №3, №4 та №5

              Протягом тижня з 07.06 по 10.06.2021 на запитання з організації медичного обслуговування в ЦПМСД в режимі онлайн у Контакт-центрі 1520  відповідали керівники центрів Ліна Пашковська (КНП «ЦПМСД №3» КМР), Анжеліка Логінова (КНП «ЦПМСД №4» КМР), Анастасія Кузнецова (КНП «ЦПМСД №5» КМР). Мешканці отримали фахові  консультації на свої запитання.

  • Укладання декларації з сімейним лікарем

Проблема укладання декларації з сімейним лікарем є найбільш актуальним серед питань від криворіжців. Вирішити цю проблему  та отримати медичну допомогу у разі, якщо не має вільних місць у сімейних лікарів за місцем реєстрації - МОЖЛИВО. Керівники КНП радять звернутись до будь якого лікаря  медичного закладу, який має угоду с НСЗУ.  Пам’ятайте, що зараз ви не мусите звертатись до лікаря «чітко за пропискою» - можете обрати лікаря, який працює біля вашого дому, роботи тощо.

Покращення ситуації щодо можливості підписання декларації з сімейними лікарями відбудеться з 01 серпня 2021 року, коли до амбулаторій працевлаштуються молоді фахівці після дворічної інтернатури. Акцентуємо увагу, що у випадку нагальної потреби можна звертатись у найближчу амбулаторію, де безвідмовно буде надана невідкладна медична допомога, обстеження та лікування COVID-інфекції. Зазначені послуги надаються без декларації безкоштовно.

 

Інформуємо щодо сімейних лікарів, які на теперішній час укладають декларації.

 

№ з/п

ПІБ

 

Посада

Амбулаторія ЗПСМ

(адреса)

Робочий

телефон

 

КНП «ЦПМСД №2» КМР , вул. Мусоргського, 32а

приймальня 94-81-40, 0676285473

1

Васильєва

Дар’я Олександрівна

сімейний лікар

Амбулаторія  №2,

вул. С. Колачевського,55

067 628 54 48

2

Столяров

Геннадій Леонідович

терапевт

Амбулаторія  №3,

вул. Міровича, 9

067 628 54 70

3

Грошко

Катерина Юріївна

педіатр

Амбулаторія  №4

Електрозаводська,22а

067 628 54 54

 

КНП «ЦПМСД № 4 » КМР, вул. В. Великого, 21

приймальня 0676285622

4

Лісовська

Катерина Станіславівна

педіатр

 

Амбулаторія № 7

вул. В. Чорновола, 15

067 628 51 49

 

КНП «ЦПМСД №5» КМР, вул. Криворіжсталі, 2

приймальня  0676285112

5

Чернікова

Марина Миколаївна

педіатр

Амбулаторія № 4,

вул. С.Тільги, 71б

067628 56 86

 

КНП «ЦПМСД №7» КМР,  вул. Каткова, 2

приймальня 0676280731

6

Сафронова Олена Федорівна

лікар-терапевт

Амбулаторія №1

вул. Каткова, 2     

067 628 09 36

 

Приватні підприємства

1

Бухтіярова Тетяна Юріївна

сімейний лікар

пров. Бульварний, 3

096 211 05 44

2

Хорольська Валентина Леонідівна

сімейний лікар

пров. Бульварний, 3

098 063 66 30

3

Юркова Світлана Вікторівна

сімейний лікар

вул. Алмазна, 12/40

097 604 45 56

4

Севенко Марина Валеріївна

педіатр

мкрн. 5-й Зарічний, 4/3

098 226 88 85

 

 

  • Можливість вакцинації від коронавірусу

 Останнім часом почастішали заявки до Контакт-центру від криворіжців з питанням про можливість отримання вакцинації від коронавірусу, у тому числі 2-ю дозою.  Роз’яснюємо  алгоритм дій  для тих, хто бажає отримати щеплення:

Записатися на вакцинацію можна кількома способами: по перше, і мабуть найшвидше — зверніться до свого сімейного лікаря — він зорієнтує коли й куди звернутися та як це зробити; інші варіанти — запис до листа очікування через портал ДІЯ, контакт-центр МОЗ — але й більш  довгий шлях. Зараз вже варто знати, якщо ви вже отримали  першу свою вакцинацію, то на другу дозу вакцини вас запросять саме туди, де ви її отримали і через певний інтервал з урахуванням постачання вакцини:

  • Comirnaty/Pfizer-BioNTech - 21 день
  • CoronaVac/Sinovac Biotech - 28 днів
  • Oxford/AstraZeneca - 12 тижнів

Для вакцинації 2-ю дозою, швидше за все запросять телефоном за контактом, який ви залишили після першого щеплення. Люди, які вакцинувались в масових центрах вакцинації, отримають 2-гу дозу в тих самих центрах. Якщо ж на вакцинацію вас записував роботодавець, він організовує і 2-ге щеплення.

 

  • Як отримати електронне направлення до вузького спеціаліста.

 Сімейний лікар (терапевт/педіатр) дає електронне направлення до вузького спеціаліста за показами. Пацієнт має право вільного вибору такого фахівця у лікувально-профілактичних закладах  міста, області, України. Планові консультації відбуваються за попереднім записом на прийом при наявності електронного направлення, в екстрених випадках - позачергово.


  • Порядок  отримання санаторно-курортного лікування.

 

Потреба та покази до такого виду лікування визначаються лікуючим лікарем з підтвердженням на ЛКК. Видається довідка за формою Ф-072/о, яка надається в органи соціального захисту для планового забезпечення путівкою. Проте в пенсійному віці часто є хронічні хвороби, при яких санаторно-курортне лікування протипоказане. В разі наявності групи інвалідності є пільгова черга на забезпечення санаторно-курортними путівками. Також звернутись до санаторію можна самостійно і лікуватися власним коштом.

 

            Серед питань, що отримували керівники зазначених центрів була стурбованість мешканців відсутністю забезпечення лікарськими засобами за пільговими рецептами.   Роз’яснюємо,  як можна отримати медикаменти за пільговими рецептами.

              Безоплатний або пільговий відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування провадиться групам населення та за категоріями захворювань.                        Безоплатно і на пільгових умовах відпускаються лікарські засоби, які зареєстровані в Україні в установленому порядку та включені до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я аптеками за рецептами, виписаними сімейними лікарями  (терапевтами чи педіатрами) лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання цих осіб.

              Особи, які обслуговуються у відомчих лікувально-профілактичних закладах і мають право на безоплатний або пільговий відпуск лікарських засобів, отримують їх у аптеках, закріплених за цими закладами.

              Витрати, пов'язані з відпуском лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах, провадяться за рахунок асигнувань, що передбачаються державним та місцевими бюджетами на охорону здоров’я.

            В комунальних закладах міста виділяється щомісячне фінансування на зазначену мету. Керівник  КНП «ЦПМСД №4» КМР зазначила, що у центрі  виписуються рецепти пільговим категоріям на такі ліки, які відпускаються в аптеці, з якою підписано договір. До квітня 2021 така категорія рецептів відпускалась в КП «Фармація». На даний час укладаються договори з ТОВ «Аптека  медичної академії».

           

            Питання  отримання  лікарських засобів за програмою «Доступні ліки» коментує начальник управління охорони здоров’я виконавчого комітету Криворізької міської ради Костянтин Мурашко. 

З 01 квітня 2019 року Національна служба здоров'я адмініструє програму реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки». Реімбурсація – це механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів. Пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою.

            Ліки за урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна отримати тільки за електронним рецептом, виписаним сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами через електронну систему охорони здоров’я.

            Пацієнт може обміняти рецепт на ліки у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив'язки до місцевості, де цей рецепт був виданий.

            Електронна карта аптек-учасників урядової програми реімбурсації «Доступні ліки»:https://bit.ly/2CRGorZ.

 

 

 

14 червня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради