Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Вілкул: Влада Кривого Рогу разом з громадськими організаціями будуть відстоювати екологічні права городян

Створено: 2019-06-13 15:40:57Оновлено: 2019-06-13 15:44:18

Мер Юрій Вілкул підписав Меморандум про співпрацю з громадськими організаціями Кривого Рогу та громадською організацією «Зелений Фонд».

Підставою для подачі позовів до суду проти найбільших забруднювачів міста є результати досліджень якості атмосферного повітря, виконаного фахівцями Дніпропетровської медичної академії Міністерства охорони здоров'я України.

Велика комплексна робота проведена у рамках міської екологічної програми. Ініціатором досліджень виступив мер Юрій Вілкул. Вчені аналізували якість атмосферного повітря в зоні основних забруднювачів - ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» і Південний гірничо-збагачувальний комбінат.

На червневому засіданні виконкому начальник управління екології Світлана Охотнікова сказала: «Беручи за основу результати роботи, фахівці Державного науково-дослідного інституту промислової медицини роблять попередній розрахунок матеріального збитку для жителів міста, захворюваність яких пов'язана з екологічними факторами. Органи контролю не виконують в повному обсязі свою функцію, й місто займає тверду позицію - захищає інтереси своїх громадян».

Нагадаємо, фахівцями було доведено, що найбільшою мірою на рівень захворюваності населення впливають викиди від промислових майданчиків металургійного і коксохімічного виробництва ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Підводячи підсумки комплексного дослідження і ставлячи перспективні завдання, мер Юрій Вілкул підкреслив: «Зараз ми, спільно з громадськими організаціями міста, а також з юристами громадської організації «Зелений Фонд» будемо готувати позови з питань захисту екологічних прав криворіжців. Ми будемо боротися за життя і здоров'я людей, і вимагати від підприємств-забруднювачів виконання екологічних зобов'язань, передбачених екологічною програмою!».

Міський голова закликав підприємства прискорити терміни реалізації необхідних екологічних заходів. А саме:

• Виведення з експлуатації «АрселорМіттал Кривий Ріг» застарілого обладнання коксових батарей №1,2, експлуатованих більше 40 років, і агломераційного цеху металургійного виробництва. Термін - до кінця цього року.

• Реконструкція та введення в дію нових газоочисних установок в агломераційному цеху №2 «Арселору» і на аглофабриці Південного комбінату - до кінця 2020 року.

• Заходи по заміні електрофільтрів цеху з виробництва окатишів №2 на Північному комбінаті повинні бути виконані протягом 2019-2020 рр.

«Виконання комплексу цих заходів забезпечить зниження викидів забруднюючих речовин майже на 55 тисяч тонн (20%) і сприятиме поліпшенню якості повітря, а значить - збереженню здоров'я криворіжців», - підкреслила Світлана Охотнікова.

Довідково:

Фахівці проаналізували стан атмосферного повітря за п'ять років і обробили понад 1 млн. показників. В роботі враховані матеріали інвентаризації та дозвільні документи на викиди, які видало Міністерство екології Арселору і Південному ГЗК. Результати підтверджують, що в зонах підвищеного ризику проживає понад 290 тисяч жителів. З них - 41 тисяча дітей і понад 11 тисяч підлітків.

Раніше під керівництвом А. Вілкула, губернатора Дніпропетровської області (2010-2012 рр), в 2011 році була розроблена і прийнята довгострокова Програма по вирішенню екологічних проблем Кривбасу. Була проведена реконструкція і модернізація водозабірного комплексу на Карачунівському водосховищі, що дозволило значно поліпшити якість питної води, що постачається в оселі криворіжців. Виконано розчистку русла річки Саксагань у Центрально-Міському районі. Здійснюється системна промивка русла річки Інгулець. Реалізація першого етапу Програми дозволила знизити, порівняно з 2010 роком, викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря - на 17%, скиди стічних вод в міські водойми - на 22%, розміщення промислових відходів - на 15%.

Нова міська екологічна програма Кривбасу передбачає два етапи: перший - з 2016 по 2020 рр, другий - з 2021 по 2025 рр. Мета програми - зниження викидів забруднюючих речовин на 25%.

13 червня 2019

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради