Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Про співробітництво у сфері охорони навколишнього природного середовища та захисту прав мешканців міста Кривого Рогу на чисте довкілля

Створено: 2019-06-13 15:49:11Оновлено: 2019-06-13 15:49:55

На засіданні виконкому міської ради 12.06.2019 розглянуто питання "Про вплив промислових підприємств міста на стан атмосферного повітря та забезпечення функціонування постів автоматичного спостереження за його якістю".

Заслухано представників органів державного нагляду (контролю): Державної екологічної інспекції та Держпродспоживслужби, щодо виконання ними своїх функцій та вжиття заходів адміністративного впливу до підприємств-забруднювачів.

ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" та іншим підприємствам-учасникам  програми наголошено на необхідності повного та своєчасного виконання в установлені терміни заходів Міської програми вирішення екологічних проблем Кривбасу та поліпшення стану навколишнього природного середовища на 2016 – 2025 роки у сфері охорони та поліпшення стану атмосферного повітря.

Також, поставлено завдання організації створення у нашому місті аналітичного відділу моніторингу якості атмосферного повітря в структурі комунального підприємства "Інститут розвитку міста Кривого Рогу" Криворізької міської ради, що сприятиме централізації цілісної інформації про стан атмосферного повітря в місті, оцінці його змін та взаємодії усіх суб’єктів моніторингу. 

Зазначено, що вагомим кроком на шляху до поліпшення якості умов проживання населення було виконання у 2018 році роботи з "Визначення хімічного складу та оцінки ступеня забруднення атмосферного повітря в місті Кривому Розі, ідентифікації та інвентаризації основних джерел викидів забруднюючих речовин "АрселорМіттал Кривий Ріг" та "Південний гірничо-збагачувальний комбінат", у тому числі оцінки ризиків для довкілля та здоров’я населення".

Висновками даної роботи підтверджено  прямий зв'язок різної сили щодо впливу викидів забруднюючих речовин ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" та ПАТ "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" на компоненти довкілля та захворюваність населення. У 2019 році продовжується виконання роботи щодо оцінки ризиків для довкілля та здоров’я населення в північній та центральній частині міста від підприємств  ПРАТ "ПІВНГЗК", ПРАТ "ЦГЗК", ПРАТ "СУХА Балка", ПАТ "Кривбасзалідрудком", ТОВ "МЕТІНВЕСТ-Криворізький ремонтно-механічний завод".

Ґрунтуючись на результатах  даної роботи виконком міської ради спільно із представниками громадськості відстоюватиме екологічні городян у суді. Це передбачено Меморандумом про співробітництво у сфері охорони навколишнього природного середовища та захисту прав мешканців міста Кривий Ріг на чисте довкілля, підписаним виконкомом Криворізької міської ради, громадською організацією "Зелений Фонд. Подолання гуманітарних та екологічних катастроф" та громадською спілкою "Громадська екологічна платформа".

Це ще один послідовний крок до співпраці у реалізації спільних проектів, в охороні та захисті екологічних прав як територіальної громади в цілому, так і кожного мешканця міста особисто. Важіль, що надає реальну можливість відстоювати права як у вітчизняних, так і в Європейських інституціях.

13 червня 2019

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради