Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Зміни до ДБН: чи можна буде ввести в експлуатацію об’єкт після першого вересня?

Створено: 2018-09-12 16:51:18Оновлено: 2018-09-12 16:52:26

(роз’яснює відділ державного архітектурно-будівельного контролю виконкому міської ради)

 

        Відповідно до ст.1 Закону України «Про будівельні норми», будівельні норми – затверджений суб’єктом нормування підзаконний нормативний акт технічного характеру, що містить обов’язкові вимоги у сфері будівництва, містобудування та архітектури.

         Згідно ДБН А.1.1-1:2009 Зміна №1 «Стандартизація та нормування у будівництві. Основні положення» визначено, що державні будівельні норми України розробляються на організацію робіт із нормуванням у сфері містобудування, будівництва та промисловості будівельних матеріалів (вишукування, проектування, управління, територіальна діяльність, зведення, обстеження, реконструкція та реставрація об’єктів будівництва, планування, забудови населених пунктів і територій, забезпечення надійності безпеки споруд, а також на дотримання вимог технології та технічних норм в установленому порядку).

         Нагадаємо, що більше року Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України активно працювало над оновленням існуючих державних будівельних норм.

         Так, з 1 вересня 2018 року в Україні вступили в силу нові будівельні норми, що кардинально змінять порядок реалізації законодавства у сфері містобудівної діяльності:

         ДБН В.2.2-4:2018 «Будинки і споруди. Заклади дошкільної освіти»;

         ДБН В.2.2-3:2018 «Будинки і споруди. Заклади освіти»;

         ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів»;

         ДБН В.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій», розроблений на заміну цілої низки нормативних актів.

         Окрім того, в цьому році був затверджений та почав реалізовуватися відкритий механізм погодження відхилень від державних норм.

         Законом України «Про будівельні норми» передбачено можливість застосування обґрунтованих відхилень від будівельних норм, що забезпечують дотримання встановлених вимог безпеки у спосіб, не передбачений будівельними нормами, за умови їх погодження суб’єктом нормування відповідно до встановленого ним порядку. Такий порядок було розроблено Міністерством регіонального розвитку та будівництва України (Наказ від 19.04.2018 №97).

         Оновлений механізм погодження відхилень від державних будівельних норм запрацював у новому форматі – максимально відкрито та прозоро. Новий Порядок передбачає обов’язкове оприлюднення Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (надалі – Мінрегіон) інформації про опрацювання звернень щодо погодження відхилень.

         Щоб отримати погодження обґрунтованих відхилень заявник звертається до Мінрегіону листом, до якого додається перелік документів визначених Порядком погодження Мінрегіоном обґрунтованих відхилень від будівельних норм, що забезпечують дотримання встановлених вимог безпеки до будівель і споруд у спосіб, не передбачений будівельними нормами.

         Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до призначення.

 

 

 

Ми працюємо для Вас!

Наша якість – Ваша довіра!

 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза»:

Тел. 0-800-500-459 (безкоштовно),

e-mail: [email protected]

 

12 вересня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради