Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

День Перемоги – це наша спільна пам`ять, наша історія!

Створено: 2015-05-12 15:04:05Оновлено: 2015-05-12 15:18:05

У Кривому Розі відбулися міські  урочистості  з нагоди  сімдесятиріччя Великої  Перемоги   та  Дня пам’яті і примирення.  

Вже традиційно  урочисте  дійство  проходить в оновленому   героїко-патріотичному комплексі. Участь у заході  взяли  керівництво    міста, народні  депутати,  Герої України та Соціалістичної праці,   почесні  громадяни  Кривого Рогу, духовенство, керівники промислових підприємств, військовослужбовці, громадськість.  Учасники  ходи  поклали  гірлянди  квітів до Стелли Героїв,  вшанували пам'ять  воїнів – інтернаціоналістів та бійців, які  загинули  під час виконання військового обов’язку на Сході країни. 

Далі керівництво міста та почесні гості рушили до Монумента Перемога. Найбільш хвилюючий момент  - запалення факелів, що символізують   десять фронтів, які  брали участь  у бойових  діях.    На знак   глибокої  шани та продовження    зв’язку  поколінь,   маленькі криворіжці  подарували весняні квіти ветеранам. 

«Сьогодні  святий  день для  кожного  з нас. Ми з гордістю і повагою  говоримо вам,   дорогі ветерани,   слова вдячності за Велику Перемогу,  схиляємо голови перед вашою мужністю, відвагою і справжнім патріотизмом! Це – наша  спільна пам'ять,  наша історія! У ці дні   ми, як ніколи  маємо  бути єдині, щоб  у нинішній  непростій  ситуації  разом  працювати на благо громади та розвитку міста!»,- сказав міський  голова Юрій Вілкул.

Під звуки муніципального  духового оркестру  проспектом Миру пройшли   курсанти Криворізького коледжу  Національного    авіаційного університету,  учні   ліцею з посиленою  військово-фізичною підготовкою,     вихованці   позашкільних   навчальних  закладів,   школярі,  громадські організації. 

Участь у святі    взяв  легендарний фронтовий  танк Т-34, який пройшов славетний  бойовий шлях. Героїчний танк і сьогодні в строю.

До складу  меморіального  комплексу  входить Свято-Георгіївська дзвіниця.  Саме сюди мешканці та гості міста   прийшли, аби запалити свічки пам’яті на честь   загиблих   в роки війни.

«Кожен   п’ятий  українець загинув у Великій Вітчизняній війні. Але наш народ вистояв. Наші герої, які перемогли фашизм,  понад  усе хотіли,  щоб в Україні був мир. Народ  знайшов  сили, щоб відбудувати країну і ми зробимо  це знову. Ми  виступаємо за   єдність  та розвиток,    відновлення підприємств, підтримку  людей праці, соціальний захист ветеранів та пенсіонерів», - сказав  народний депутат України Олександр Вілкул.

«Найголовніше, аби у ці травневі дні кожен ветеран відчув нашу підтримку. Вони повинні відчувати її завжди і знати – ми збережемо їхній подвиг й передамо нашим дітям. Впевнений – свято Перемоги завжди єднало й буде об’єднувати український народ! В єдності ми зробимо все можливе в ім’я миру та благополуччя на рідній землі!», -  зазначив  народний депутат України Костянтин Павлов.

Міські урочистості   продовжилися  в академічному  театрі ім. Т.Шевченка.    9 травня у всіх районах міста пройшли  численні святкові заходи.

Довідково:

У Кривому Розі проживає  18 тисяч ветеранів війни. З них   462 чоловіка - учасники бойових дій. У місті стовідсотково виконуються всі державні, обласні і міські програми, спрямовані на підтримку ветеранів. 

До Дня Перемоги всі ветерани  отримали державну допомогу на загальну суму  8,3 млн. грн.

У 2015 році 15-ти учасникам бойових дій капітально відремонтують житло. Кошти виділяються із державного бюджету, на це буде спрямовано майже 555 тис. грн.

Щороку міська рада приймає програму соціального захисту   окремих категорій мешканців. На її реалізацію передбачено більше 19 млн. грн. За рахунок цих коштів  виплачується  грошова допомога  до знаменних та ювілейних дат,  надається фінансова підтримка Криворізькій організації ветеранів. 

Турбуються у місті  про лікування та оздоровлення ветеранів війни. У лікувальних закладах  створено 114 палат  на 291 ліжко-місце, буде придбано  240 санаторно-курортних путівок.

У 14 –ти спеціалізованих відділах магазинів міста  ветерани мають можливість придбати продукти харчування за пільговими цінами.

У Кривому Розі працює 8 територіальних центрів.  Щороку в них  обслуговується  18,2 тис. пенсіонерів та інвалідів,  більшість з яких - ветерани війни. 

Вже традиційними у місті стали акція «Ветеранське подвір’я», проект «Зігріємо турботою ветерана». Ініціаторами останнього виступили галузеві ради підприємців. Вони допомагають у вирішенні нагальних проблем 130-ти  учасникам бойових  дій.  

Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому  

 (056)440-04-32, mediakrivbass@ukr.net


 

12 травня 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради