Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Борги держави по пільгах та субсидіях ставлять під загрозу проходження опалювального сезону в Кривому Розі

Створено: 2018-01-12 15:27:34Оновлено: 2018-01-12 15:30:35

Технічно опалювальний сезон в Кривому Розі проходить без будь-яких проблем. До його початку місто було підготовлено ще 31 серпня. Комунальне підприємство Тепломережа початок подачу тепла в строк - 15 жовтня. Через проблеми на держпідприємстві Теплоцентраль, яке підпорядковується Києву, половині міста тепло почали подавати на 2 тижні пізніше. Але проблеми можуть виникнути посередині зими і знову ж через дії державних структур. Станом на 1 січня борг держави по пільгах та субсидіях Кривому Рогу склав 503,7 млн. грн., 65% цієї заборгованості - по підприємствам теплопостачання.

Коментуючи ситуацію, що склалася, заступник мера Олександр Катриченко сказав: «Фактично, виникнення цієї заборгованості ставить під загрозу стабільне проходження опалювального сезону в місті. Адже борги держави по субсидіях і пільгах не дають можливості теплопостачальним підприємствам у повному обсязі розрахуватися за спожиті енергоносії, ставлять їх під загрозу відключення від газо- та електропостачання».

Зокрема, через заборгованість держави, управителі житлових будинків вже отримали попередження від Обленерго щодо відключення від електрики східних кліток під’їздів та ліфтів.

Керівник однієї з керуючих компаній В'ячеслав Сільвестров сказав: «Ситуація патова. За електроенергію ми винні 1,5 млн. грн. Але держава нам заборгувала вже 4,2 млн грн. Цих грошей було б цілком достатньо, щоб розплатитися з енергетиками. Але грошей не перераховують.Як наслідок,, тільки по нашій компанії можуть залишитися без світла і ліфтів 1099 будинків. А це 140 тисяч жителів Кривого Рогу».

Погіршує ситуацію й те, що з 1 січня в Україні змінено механізм фінансування пільг і субсидій, змінена форма реєстру, за якою має проводитися фінансування. «Сьогодні вже 10 січня, однак ніхто не довів до муніципалітетів ні самої форми, ні порядку її заповнення», - зазначила начальник Департаменту соцполітики Іннеса Благун.

«На жаль, з кожним разом ця заборгованість збільшується. У цій ситуації самі одержувачі субсидій і пільг не постраждають, під загрозою опиняються теплопостачальні підприємства. Зокрема, це може «потягнути» за собою затримки по виплаті зарплат і, звичайно ж, вплинути на проходження опалювального періоду. Тому місто не може пустити ситуацію «на самоплив». Ще минулого тижня мер Юрій Вілкул направив лист  Міністерству фінансів з вимогою як найшвидше погасити заборгованість з держбюджету», - підкреслила Благун.

Також лист з вимогою негайно погасити заборгованість по пільгах та субсидіях направив до Кабміну народний депутат України Костянтин Павлов.

Довідково:

У Кривому Розі за дорученням мера Юрія Вілкула створена «зелена вулиця» для оформлення субсидій мешканцям. У місті було збільшено кількість співробітників районних управлінь, які займаються питаннями оформлення субсидій. На початок 2018 року адресну допомогу від держави отримує 136 тисяч сімей.


 

12 січня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради