Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Що передбачає Закон про інформацію для споживачів

Створено: 2019-09-11 10:58:17Оновлено: 2019-09-11 11:52:44

(коментує управління розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради)

6 грудня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», який набув чинності 6 серпня 2019 року.

Цей Закон встановлює загальні принципи надання та вимоги до інформації про харчові продукти, що надається споживачам, зокрема щодо маркування харчових продуктів, а також обов’язки операторів ринку харчових продуктів з доведення цієї інформації до інших операторів ринку харчових продуктів та до споживачів.

Дія цього Закону поширюється на:

- операторів ринку харчових продуктів на всіх етапах харчового ланцюга, якщо їхня діяльність підпадає під вимоги щодо надання споживачам інформації про харчові продукти;

- харчові продукти, призначені для кінцевого споживача, включно з харчовими продуктами, що реалізуються у сфері громадського харчування, та харчовими продуктами, що постачаються системі громадського харчування.

Для фасованих харчових продуктів, обов’язковою для надання є така інформація:

1) назва харчового продукту;

2) перелік інгредієнтів;

3) кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів у випадках, передбачених цим Законом;

4) кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;

5) мінімальний термін придатності або дата "вжити до";

6) будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби);

7) найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів - найменування та місцезнаходження імпортера;

8) країна походження або місце походження;

9) інструкції з використання - у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту;

10) інформація про поживну цінність харчового продукту.

Обов’язкова інформація про харчові продукти:

* повинна надаватися та бути легкодоступною для споживачів щодо всіх харчових продуктів відповідно до вимог цього Закону.

* про фасовані харчові продукти має міститися безпосередньо на упаковці або етикетці, приєднаній до неї.

* розміщується на видному місці, має бути чіткою і розбірливою та, за потреби, наноситися у спосіб, що унеможливлює її видалення.

* не повинна приховуватися або спотворюватися іншою текстовою чи графічною інформацією.

Інформація про харчові продукти надається державною мовою. За рішенням оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, поруч із текстом, викладеним державною мовою, може розміщуватися його переклад іншими мовами.

Згідно із новим Законом, Держпродспоживслужба визначена як орган, який буде контролювати виконання операторами ринку вимог до інформації про харчові продукти.

Закон встановлює відповідальність операторів ринку за порушення законодавства щодо надання споживачам інформації про харчові продукти.

Передбачається відповідальність операторів ринку харчових продуктів за порушення у вигляді штрафів, розмір яких встановлений від 5 до 40 мінімальних заробітних плат.

Закон дозволить забезпечити високий рівень захисту здоров'я та інтересів споживачів шляхом надання всієї необхідної інформації для здійснення споживачами свідомого вибору харчових продуктів.

 

11 вересня 2019

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради