Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Ми розбудовуємо місто для життя. Перейменування вулиць у Кривому Розі має бути гармонійним, - кандидат філологічних наук Наталія Малюга

Створено: 2022-05-11 12:32:46Оновлено: 2022-05-11 12:35:59

Ми розбудовуємо місто для життя. Перейменування вулиць у Кривому Розі має бути гармонійним, - кандидат філологічних наук Наталія Малюга

У Кривому Розі триває процес підготовки до перейменування вулиць, пов'язаних із державою-агресором росією та білоруссю. Нагадаємо, міська рада, створила тимчасову робочу групу, до складу якої увійшли керівники міськвиконкому та районів, представники громадськості, науковці та краєзнавці.

Голова тимчасової робочої групи, заступник криворізького міського голови Сергій Мілютін сказав: «Робоча група склала список із понад 400 назв вулиць, провулків та площ, які підлягають перейменуванню. Першочерговими для перейменування будуть назви, пов'язані з географічними назвами міст та місць, що знаходяться в країні-агресорі росії та білорусі,  російськими політичними діячами. Наразі робоча група систематизує назви, які пропонуються для перейменування, після цього буде внутрішня дискусія в робочій групі. Потім це буде винесено на громадське обговорення для того, щоб мешканці міста обрали ті назви, які стануть новими для цих топонімів».

Громадська діячка Вікторія Третяк нагадала пропозицію Олександра Вілкула, що в пріоритеті вулиці мають бути перейменовані на честь військових, які боронять нашу країну, та зазначила, що назва однієї із вулиць має бути на честь загиблого мера Костянтина Павлова.

«В пріоритеті вулиці повинні бути названі на честь наших військових частин, які обороняють місто Кривий Ріг і стоять на обороні України і сьогодні з початку повномасштабної війни, і з 2014 року. На честь наших криворізьких героїв, в першу чергу героїв, які є героями України і загиблих, і живих. Ми маємо багато таких героїв з 2014 року: Національна гвардія України, 17-та танкова, 129-та бригада територіальної оборони, й  60-та бригада і 80-та, 45-та, які стоять на обороні міста Кривого Рогу, не пускаючи ворога в місто. Вертольотчикам, які врятували місто Кривий Ріг та не пустили з Баштанки колону - всі ми знаємо цю героїчну історію. І, звичайно, на честь нашого загиблого мера Костянтина Павлова», – сказала Вікторія Третяк.

Вченими та експертами будуть систематизовані пропозиції нових назв. Вони будуть обговорені на наступному засіданні. Також юристи мають опрацювати правові аспекти процесу перейменування вулиць, адже під час воєнного стану всі державні реєстри закриті.

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Криворізького Державного педагогічного університету Наталія Малюга зазначила: «З наукової точки зору, місто сприймається також як текст, тобто це суцільний простір. І якщо були гарні напрацювання в містобудуванні, в його назвах - це треба зберегти. Наприклад, у Довгинцівському районі поряд знаходяться вулиці Баха, Моцарта, Котляревського. Тобто ми розуміємо, що ці вулиці названі на честь митців. От туди дуже добре би лягли вулиці, наприклад, на честь Леонтовича, Миколи Куліша, чи на честь письменника, який є вихідцем з Кривого Рогу чи з Дніпропетровщини. Принцип містоцентричності має бути провідним. Нам у цьому місті  жити. Щоб не було - одна вулиця вирвана з одного контексту, інша з іншого. Принцип гармонійності повинен бути, це мовби ансамбль. Ми розбудовуємо місто для життя»

11 травня 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради