Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ПАМ’ЯТЬ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО: 11 квітня Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів (коментує департамент соціальної політики виконкому Криворізької міської ради)

Створено: 2019-04-11 15:42:59Оновлено: 2019-04-11 15:45:28

Департамент соціальної політики виконкому Криворізької міської ради коментує

Довідка: Згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН з 1991 року 11 квітня у світі відзначається Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Цю дату було встановлено в пам’ять про інтерна-ціональне повстання в’язнів найбільшого концентра-ційного табору – Бухенвальд, в якому було замучено      56 тис. ув’язнених 18 національностей.

Саме 11 квітня 1945 року останній в’язень вийшов із його воріт із сумно відомим написом “Jedem das Seine” – “Кожному своє”. Після цього хвиля звільнень досягла інших таборів – Дахау, Освенціма, Майданека тощо.

З 18 млн. громадян країн Європи, що пройшли через табори різного призначення, в тому числі і концентраційні табори, було знищено понад       11 млн. чоловік, серед яких було й багато дітей.

 

 

 

 

 

В Міжнародний день визволення в’язнів фашистсь-ких концтаборів проходять зустрічі, покладання квітів на місця, де стояли мури таборів, та на могили загиблих в'язнів.

 



КРИВИЙ РІГ, СЬОГОДЕННЯ

Більше 25 років в Кривому Розі діє громадська організація – Криворізьке відділення Української спілки в’яз-нів жертв нацизму. Діяльність відділення направлена на надання допомоги у вирішенні нагальних проблем колишніх в’язнів концтаборів, гетто тощо. Організація, яку очолює Слесаренко Любов Василівна, плідно спів-працює з Криворізькою міською організацією ветеранів.

Третій рік поспіль до Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів пільговикам, яким встановлено статус згідно з Законом України «Про жертви нацистських переслідувань», відповідно до Програми міського голови виплачується матеріальна допомога. У поточному році, напередодні 11 квітня, допомогу отримали 45 пільговиків у розмірі 1000 грн. кожен.

Коштом міського бюджету надано матеріальну допомогу на проведення ремонту житла 2 колишнім жертвам нацистських переслідувань у розмірі 20 тис. грн. кожному.

Щорічно для участі делегації від нашого міста в обласних заходах коштом міського бюджету оплачуються транспортні послуги.

Крім того, громадяни вказаної категорії щороку отримують часткову компенсацію вартості послуг тепло- або водопостачання у розмірі 500 грн. на домогосподарство.

 

З нагоди відзначення цієї дати проводяться урочисті заходи, в яких приймають участь колишні жертви нацистських переслідувань, депутати різних рівнів, представники органів місцевого самоврядування, а саме важливе – молодь нашого міста.

 

Приємна місія – нагородження активістів громадської організації

Актив організації знаходить час для спілкуватися з членами організації повсякденно, надання допомоги в вирішенні нагальних потреб, вітання з днем народження, святами тощо

 

 

До відома: Громадська організація «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерант-ність» з лютого 2019 року по грудень 2021 року здійснюватиме в Україні програму покра-щення життєвої ситуації колишніх жертв шляхом надання медичної допомоги. Більш детально з цією програмою можна ознайомитися у Криворізькому відділенні, або в районних осередках за місцем мешкання. Сайт організації: www.toleranz.org.ua.

 

 

Департамент соціальної політики

виконкому Криворізької міської ради

 

10 квітня 2019

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради