Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Відбулося засідання виконкому міської ради

Створено: 2010-12-10 09:25:17Оновлено:

8 грудня відбулося засідання виконкому міської ради. Його провів міський голова Юрій Вілкул.

На засіданні було розглянуте питання «Про виконання заходів щодо подолання дитячої безпритульності і бездоглядності в місті Кривому Розі на 2006-2010 роки та взаємодія відповідних структур щодо захисту дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах». Слід відзначити, що одним з основних завдань виконкому міської ради на чолі з Ю.Вілкулом, зокрема служби у справах дітей є постійний контроль з питання соціального захисту дітей, організації роботи із запобігання дитячій безпритульності і бездоглядності, профілактики правопорушень серед них.

Доповідаючи про стан справ, начальник служби у справах дітей виконкому Криворізької міської ради Лариса Хоружева відзначила, що підрозділи виконкому міськради, установи і організації, представники правоохоронних органів, виконуючи заходи щодо подолання дитячої безпритульності і бездоглядності в місті Кривому Розі на 2006-2010 роки, які були затверджені рішенням виконкому міськради від 20.09.2006 року зумовили покращення показників, що стосуються соціального захисту дітей, організації роботи із запобігання дитячій безпритульності і бездоглядності, профілактики правопорушень серед дітей. Наразі в місті запроваджено і реалізується система роботи із сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах та із неблагополучними сім’ями.

Так, на сьогоднішній день зростає актуальність роботи саме з неблагополучними сім’ями. У поточному році, службами у справах дітей підготовлено та направлено до органів суду 111 позовних заяв на позбавлення батьківських прав відносно 132 батьків, 82 з яких вже позбавлено батьківських прав. У зв’язку із сімейним неблагополуччям, загрозою життю і здоров’ю, вилучено із сімей 53 дитини, що надало можливість запобігти їх бездоглядності, 40 з яких влаштувати до закладів соціального захисту дітей, 4 – до дитячих державних закладів, 3 дітей передати під опіку.

З початку 2010 року службами у справах дітей спільно з міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було перевірено 485 сімей з питання утримання і виховання в них 769 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. За результатами проведених перевірок, рейдів, обстежень, повідомлень щодо неблагополуччя в сім’ях, які надійшли до служб у справах дітей від лікувальних, навчальних закладів, у поточному році, на облік в службах було поставлено 157 дітей, у тому числі 31 дитину, які зазнали насильства в сім’ях. Спільно з управліннями праці та соціального захисту населення обстежено 120 сімей, з питання цільового використання коштів батьками на новонароджених дітей.

Станом на 01.12.2010 на обліку в службах у справах дітей виконкомів районних у місті рад перебуває 795 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах із 493 сімей, з них:
- діти, які проживають в сім’ях, в яких батьки ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків – 733 чол.;
- діти, які систематично самовільно залишають місце проживання – 22 чол.;
- та діти, відносно яких було скоєно насильство в сім’ї – 40 чол.

Крім того, для надання соціального захисту дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах, їх тимчасового влаштування, визначення статусу та подальшого влаштування дітей в місті функціонують 3 притулки для дітей. Протягом 2010 року до них працівниками служб у справах дітей, кримінальною міліцією у справах дітей, іншими державними структурами влаштовано 324 дитини. У притулках забезпечено всі необхідні умови.

Завдяки спільній роботі відповідних структур щороку зменшується кількість дітей, затриманих в рейдах «Діти вулиці». За останні 4 роки цей показник зменшився в 4 рази.

У порівнянні з минулим роком спостерігається зниження злочинності серед неповнолітніх на 16,1% (із 205 злочинів, скоєних неповнолітніми за 10 місяців 2009 року, до 172 злочинів - за 10 місяців поточного року). На 36% зменшилася кількість злочинів, скоєних неповнолітніми в стані алкогольного сп'яніння (з 39 злочинів до 25).

Відповідно до чинного законодавства службами у справах дітей здійснюється контроль за станом роботи з соціально-правового захисту дітей. У поточному році, службами у справах дітей здійснено понад 200 перевірок з питань організації стану виховної та профілактичної роботи з дітьми у навчальних закладах, у закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за місцем роботи дітей, у позашкільних закладах за місцем проживання дітей, у притулках для дітей, центрі соціально-психологічної реабілітації дітей. З метою попередження скоєння дітьми правопорушень, у 2010 році організовано і проведено 75 інформаційних зустрічей з дітьми в навчальних закладах, закладах тимчасового перебування дітей на правову та профілактичну тематику, проведено 68 єдиних профілактичних днів.

Також на засіданні розглядалося питання про подальше реформування дозвільної системи у сфері господарської діяльності міста та питання про звіт щодо здійснення державної регуляторної політики органами місцевого самоврядування міста у 2010 році. Загалом на розгляд засідання виконавчого комітету міської ради було винесено 31 питання і прийняті відповідні рішення.

Крім того, під час засідання виконкому з нагоди Дня місцевого самоврядування міський голова Юрій Вілкул вручив Григорію Вербицькому – заступнику міського голови, відзнаку голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації «За розвиток регіону», а начальнику юридичного управління Вікторії Гожій – Почесну грамоту Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради