Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ГОВОРИМО ПРО СУБСИДІЇ. СУБСИДІЯ НА ПОНАДНОРМОВУ ПЛОЩУ ЖИТЛА

Створено: 2018-08-10 10:36:16Оновлено: 2018-08-10 10:37:36

Житлові субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати з утримання житла у межах соціальної норми, соціальних нормативів користування комунальних послуг і розміром обов’язкового відсотка платежу, визначеного в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до Порядку призначення житлової субсидії громадянам, які належать до непрацездатних непрацюючих осіб та проживають самі, субсидію може бути призначено, за рішенням районної комісії, на понаднормову площу житла.

При цьому, до непрацездатних непрацюючих осіб, належать:

-  особи, які не досягли повноліття;

-  громадяни, які отримують пенсію за віком або по інвалідності;

-  громадяни, які отримують державну соціальну допомогу особі, яка не має права на пенсію, та особам з інвалідністю;

-  громадяни, які отримують тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Для громадян, які досягли пенсійного віку, але отримують пенсію за вислугою років або пенсію військовослужбовців, вказані пенсії є пенсійними виплатами за віком.

Порядком не передбачено право щодо призначення субсидії на понаднормову площу для громадян, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

Аналогічно це стосується громадян, які отримують державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства.

Разом з тим необхідно розуміти, що районна комісія має право призначити житлову субсидію на збільшену не більш як на 30 відсотків понад соціальну норму житла.

Приклад:  двоє непрацездатних пенсіонерів проживають у будинку площею 90 кв.м, соціальний норматив житла, визначений державою, складає 62,52 кв.м (13,65 кв.м (на 1 особу) Х 2 + 35,22 кв.м на сім'ю), за рішенням комісії із врахуванням обставин, що виникли в сім’ї може бути призначена субсидія не більш ніж на 81,28 кв.м (62,52 кв.м Х 30 % = 18,76 кв.м + 62,52 кв.м).

За площу понад соціальний норматив громадяни мають сплачувати самостійно у повному обсязі.

Департамент соціальної політики


 

10 серпня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради