Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Щодо автопролонгації договорів оренди землі

Створено: 2022-06-10 11:51:33Оновлено: 2022-06-10 11:52:17

(коментує  департамент  регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому Криворізької міської ради)

Верховна Рада України 05.12.2019 прийняла Закон України № 340-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству». Цим Законом запроваджуються зміни до Земельного кодексу України, а також до Закону України «Про оренду землі». Відповідно до нововведень, суттєві зміни стосуються  процедури поновлення договорів оренди землі між орендодавцем  та орендарем.

Зміни до Закону України «Про оренду землі» та Земельного кодексу України, вступили в силу 15.07.2020 р., що істотно змінило процедуру поновлення договорів оренди земельних ділянок, у договорі оренди землі передбачено пункт  про автоматичну пролонгацію, що  значно  полегшує цю  процедуру. 

Автоматична пролонгація (ст. 126-1 Земельного кодексу) припускає, що договір вважається поновленим без вчинення сторонами договору письмового правочину про його поновлення. Це можливо у випадку відсутності заяви однієї зі сторін про виключення з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Реєстр прав) відомостей про поновлення договору. Вчинення інших дій сторонами договору для його поновлення не потрібне.

Ця процедура застосовується, якщо договір оренди землі укладався або змінювався після 15.07.2020 та на земельній ділянці розташоване нерухоме майно, що знаходиться у власності користувача земельної ділянки.

Якщо  сторона договору бажає відмовитися від поновлення договору, то не пізніше ніж за місяць до дати закінчення строку його дії до Реєстру прав слід подати заяву про виключення з нього відомостей про поновлення договору. За відсутності такої заяви до дати закінчення строку дії договору після настання цієї дати держреєстрація речового права продовжується на той самий строк.

Поновлення договору оренди земельної ділянки державної та комунальної власності  на якій  відсутнє нерухоме майно проводиться за процедурою визначеною ст. 33 Закону України «Про оренду землі».

Зазначена процедура передбачає отримання рішення щодо поновлення договору оренди земельної ділянки відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування.

 

 

 

         Разом переможемо!

         Слава Україні!

 

10 червня 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради