Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Легалізація праці – запорука гідного життя!

Створено: 2019-06-10 12:24:03Оновлено: 2019-06-10 12:27:25

(коментує управління розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради)

Використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин позбавляє їх в майбутньому соціального захисту у разі безробіття, тимчасової втрати працездатності, нещасного випадку на виробництві, а також гідної пенсії. 

Відповідно до нині діючого пенсійного законодавства встановлена пряма залеж-ність розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду. Тобто, у страховий стаж при виході на пенсію враховуються тільки ті періоди, у яких відбувалось нарахування та за які повністю сплачені страхові внески із заробітної плати у сумі не меншій мінімального страхового внеску, зарахування страхового стажу здійснюється пропорційно сплаченим страховим внескам.

Якщо роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати в «конвертах» без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості як з виплати заробітної плати, так і зі сплати страхових внесків), то періоди, за які не сплачені внески, «випадають» із страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.

Звертаємося до осіб, які мають намір працевлаштуватися або вже працевлаштовані у приватних підприємців: Вимагайте від них укладання з вами трудової угоди! І навіть, коли вам надали таку трудову угоду, перевіряйте чи зареєстрували вас у Пенсійному фонді та чи перераховують за вас єдиний соціальний внесок.

На сьогоднішній день, зареєструвавшись на WEB-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України: http//portal.pfu.gov.ua, кожна застрахована особа має можливість контролювати свою зарплату та майбутню пенсію, перевіряти факт сплати внесків та суму, з якої вони перераховуються.

Кожен працівник має можливість проконтролювати відображення особо-вих даних та розмір заробітної плати, задекларованої роботодавцем, звернув-шись з копією паспорта, ідентифікаційним кодом до територіального органу Пенсійного фонду України (сервісного центру), що розташовані у районах:

-       Довгинцівському на вул. Ярослава Мудрого,85А;

-       Інгулецькому на пр. Південному, 1;

-       Металургійному на вул. Степана Тільги, 20;

-       Покровському на вул. Ватутіна, 37В;

-       Саксаганському на вул. Покровська, 17А;

-       Тернівському на вул. Сергія Колачевського, 133.

-       Центрально-Міському на вул. Петра Калнишевського, 1А.

Під час проведення моніторингу з легалізації найманої праці на об’єктах бізнесу підприємці охоче демонструють трудові договори, оформлені з найманими працівникам. Але багато прикладів, коли за наданою податківцями оперативною інформацією, не всі наймані працівники, що значаться у трудових договорах, оформлені відповідно до трудового законодавства.

Саме це питання було головним на засіданні робочої групи з питань соціально-економічного захисту найманих працівників, яке відбулося 23.05.2019 у виконкомі міської ради. З метою інформування мешканців міста про роботу зазначеної робочої групи на засіданні були присутніми представники ЗМІ: комунального підприємства «Телерадіокомпанія «Рудана» Криворізької міської ради, газети «Пульс».

У поточному році управлінням розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради для розповсюдження серед мешканців міста розроблено буклет «Легалізація праці – вимога сьогодення!», яка містить корисну інформацію як для підприємців, так і для найманих працівників.

Мета міської влади - розкрити переваги легального працевлаштування в Україні, сформувати нову правову свідомість мешканців міста шляхом інформування громадян про їхні права та механізми їх захисту.

Контакти управління розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради:  телефон: 74-69-43; електронна адреса: [email protected].

10 червня 2019

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради