Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Відбулася прес-конференція із начальником управління економіки Олександром Світличним

Створено: 2010-06-08 11:40:34Оновлено:

8 червня 2010 року у прес-центрі виконкому Криворізької міської ради відбулася прес-конференція із начальником управління економіки Олександром Світличним. Основне питання, яке розглядалося на прес-конференції стосувалося концепції програми енергоефективності міста Кривого Рогу.

Як зазначив О.Світличний, дана концепція визначає основні напрями політики органів місцевого самоврядування щодо енергозбереження та ефективного використання енергетичних ресурсів у виробництві, житлово-комунальному господарстві та побуті, що сприятиме забезпеченню сталого соціального і економічного розвитку міста.

На виконання вищезазначеної концепції був розроблений проект програми енергоефективності міста Кривого Рогу на 2010-2015 роки. Метою програми є створення умов для зниження енергоємності, підвищення ефективності використання паливно-енергетичний ресурсів і забезпечення конкурентоспроможності місцевих виробників товарів та послуг через створення економічних та соціальних умов для забезпечення максимально ефективного використання енергетичних ресурсів юридичними та фізичними особами.

О.Світличний повідомив, що підвищити рівень енергоефективності можливо за умови зниження споживання традиційних енергоносіїв із застосуванням альтернативних видів палива. Тому, головними завданнями подальшого функціонування і розвитку міста є безумовне дотримання вимог раціонального використання паливно-енергетичних ресурсів та мінімізація негативного впливу на довкілля.

Програму передбачається реалізувати протягом 2010-2015 років, у три етапи. Перший етап передбачає впровадження організаційно-структурних маловитратних заходів з енергозбереження, які повинні мати невеликий термін окупності. На другому етапі передбачається проведення повного енергетичного аудиту, отримання енергетичних паспортів будівель і споруд, які фінансувалися з бюджету міста, розробка та затвердження оптимізованої схеми теплопостачання міста. Третій етап передбачає заходи технологічного характеру і його реалізація вимагатиме масштабних капіталовкладень та матиме великий термін окупності.

О.Світличний зауважив, що виконання програми потребує залучення коштів державного, міського бюджетів, кредитів, грантів та інших джерел, незаборонених законодавством.

Начальник управління економіки відзначив, що вищезазначений проект програми наразі опрацьовується постійними комісіями міської ради та планується винести його на розгляд депутатів міської ради на чергове засідання.

Крім того, О.Світличний додав, що наразі у місті відповідно до рішення Криворізької міської ради від 26.07.2006 № 182 вже діє програма впровадження енергозберігаючих заходів у бюджетних установах, комунальних і промислових підприємствах міста Кривого Рогу на період 2006-2010 років.

За період дії вищезазначеної програми, тобто у 2006-2009 роках економія паливно-енергетичних ресурсів по місту склала 2,3 млн. тон умовного палива або 4,5%. Було здійснено фінансування заходів програми на суму близько 78 млн.грн.

Водночас, фахівцями виконкому міськради був підготовлений та 15 квітня 2009 року наданий до управління паливно-енергетичного комплексу обласної державної адміністрації проект "Програми модернізації комунальної теплоенергетики міста Кривого Рогу", який включає такі енергозберігаючі заходи, як заміна, реконструкція та модернізація котлів, встановлення індивідуальних теплових пунктів, реновацію та модернізацію теплових мереж, встановлення приладів та систем діагностики, автоматизації, моніторингу, управління та оптимізації режимів роботи об’єктів комунальної теплоенергетики.

Журналісти на прес-конференції отримали змістовні відповіді на численні запитання.
© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради