Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Виступ начальника відділу з питань захисту прав споживачів виконкому Криворізької міської ради Олександра Катриченка

Створено: 2010-04-07 12:08:32Оновлено:

6 квітня у телепередачі «Контакт» на КП ТРК «Рудана» виступав начальник відділу з питань захисту прав споживачів виконкому Криворізької міської ради Олександр Катриченко. В ефірі йшла мова про захист прав споживачів у сфері фінансових послуг.

О.Катриченко повідомив, що за І квартал 2010 року до відділу звернулося більше 600 мешканців Кривого Рогу з питань захисту своїх споживацьких прав. Переважна більшість звернень надходила з питань придбання товарів неналежної якості (складної технічно-побутової техніки, мобільних телефонів, виробів медичного призначення, взуття, одягу тощо). Також криворіжці зверталися з приводу отримання неякісних побутових, ремонтно-будівельних, комунальних послуг (енерго- та теплопостачання). Були зауваження і щодо установки металопластикових виробів і домофонів, порушення умов договорів. За словами О.Катриченка, понад 70 % – це звернення щодо непродовольчих товарів.

Основною причиною такої ситуації на споживчому ринку є його хаотичний розвиток. Спрощення системи державної реєстрації суб’єктів господарювання, з одного боку, сприяє пожвавленню у бізнес-середовищі, однак з іншого боку – дає можливість багатьом підприємцям впроваджувати свою діяльність, взагалі не володіючи спеціальними знаннями у певній галузі, а це, як правило, призводить до грубих і системних порушень чинного законодавства.

Крім цього, начальник відділу з питань захисту прав споживачів О.Катриченко відзначив, що ще однією причиною придбання неякісного товару споживачами є необізнаність самих громадян стосовно їх прав та обов’язків, а також дуже поверхневе відношення до процесу купівлі товару або замовлення послуги. Дуже часто споживачів купують побутову техніку, не перевіривши її справність у магазині, не вимагаючи видачу чеків під час придбання товарів на ринку, не оформлюючи належним чином договори про виконання робіт та послуг.

Однак, це не усі причини порушення споживацьких прав. Сьогодні у цій сфері існують проблеми і на законодавчому рівні. Так, наприклад, досі відсутні правила продажу товарів типу «Секонд-хенд», оптової торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, надання платних медичних послуг тощо. Також проблемою на сьогодні залишається питання проведення незалежної експертизи продукції або послуг. На практиці виникають ситуації, коли таку експертизу не можливо провести не тільки на території Кривого Рогу, а й взагалі в Україні.

Крім цих питань, О.Катриченко висвітлив у ефірі і ряд інших. Зокрема, про послуги чи роботу, які можна замовити за допомогою ЗМІ. О.Катриченко зауважив, що для того щоб бути захищеним у такій ситуації, необхідно обов’язково оформлювати письмові договори. У таких документах повинно бути зазначено предмет договору, суб’єкт підприємницької діяльності, вартість робіт та термін їх виконання, реквізити сторін та відповідальність у разі порушення умов договору. Для деяких видів робіт бажано оформлювати додатково ескізи замовлення з зазначенням кольору товару, фурнітури, розмірів.

Під час ефіру О.Катриченко нагадав глядачам і про чинний Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв. Він наголосив, що порушення порядку реалізації пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів та їх споживання у заборонених місцях тягне за собою відповідальність. У разі порушення порядку продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів, у тому числі і їх реалізація особами та особам, які не досягли 18 років, суб’єкту господарювання загрожує штраф у розмірі 6800 гривень.

У телепередачі «Контакт» під час прямого ефіру начальник відділу з питань захисту прав споживачів виконкому Криворізької міської ради Олександр Володимирович Катриченко дав вичерпні відповіді на усі запитання телеглядачів.
© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради