Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Виконком роз’яснює: цивільна дієздатність у сфері державної реєстрації нерухомості

Створено: 2018-03-07 10:09:33Оновлено: 2018-03-07 10:10:16

Законодавством у сфері державної реєстрації нерухомості передбачено, що для державної реєстрації прав, що набувається не у результаті вчинення нотаріальних дій або не на підставі документів, виданих (оформлених) органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, також подаються документи, що визначають обсяг цивільної правоздатності, дієздатності фізичних та юридичних осіб, а також обсяг повноважень представника фізичної або юридичної особи.

У мешканців міста, під час подання документів на реєстрацію нерухомості, часто виникали питання яким чином державний реєстратор встановлює обсяг цивільної право- та дієздатності заявника чи уповноваженої ним особи?

Тому, виконавчий комітет Криворізької міської ради вважає за необхідне роз’яснити отримувачам послуг з реєстрації нерухомого майна порядок підтвердження цивільної право та дієздатності щодо реєстрації прав на нерухомість.

Державний реєстратор встановлює цивільну право- та дієздатність на підставі поданих заявником документів, з урахуванням положень Цивільного кодексу України. Цим кодексом, зокрема встановлено, що цивільна  правоздатність у фізичних осіб виникає з моменту народження, а припиняється внаслідок смерті. При цьому усі фізичні особи є рівними у здатності мати цивільні права та обов’язки.

Цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними.

Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов'язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Що стосується дієздатності, то тут законодавець поділяє її на три види:

- часткова (для фізичної особи, яка не досягла 14 років);

- неповна (для фізичної особи, у віці від 14 до 18 років);

- повна (з досягненням фізичною особою 18 років).

Звертаємо увагу! На вчинення неповнолітньою особою у віці від 14 до 18 років правочину щодо нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника і дозвіл органу опіки та піклування.

Цивільним законодавством передбачені випадки, коли неповнолітній особі надається повна цивільна дієздатність:

1. У разі реєстрації шлюбу. З моменту реєстрації неповнолітньою особою шлюбу, вона набуває повної цивільної дієздатності. Разом з тим, у разі припинення шлюбу набута особою повна цивільна дієздатність зберігається. Документом, що підтверджує повну цивільну дієздатність у такому разі є свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу чи рішення суду, що набрало законної сили.

2. У випадку коли особа, що досягла 16 років, працює за трудовим договором.

3. У випадку коли неповнолітня особа записана матір’ю чи батьком дитини. Документом, що підтверджує повну цивільну дієздатність у такому разі є свідоцтво про народження дитини.

4. У випадку коли особа, досягла 16 років і займається підприємницькою діяльністю. За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.

5. За рішенням органу опіки та піклування або рішенням суду. Надання повної цивільної дієздатності провадиться за рішенням органу опіки та піклування за заявою заінтересованої особи за письмовою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди повна цивільна дієздатність може бути надана за рішенням суду.

Окремо слід розглянути питання цивільної право- та дієздатності юридичної особи.

Так, цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону.

Обсяг повноважень особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи, перевіряється державним реєстратором під час формування та реєстрації заяви на підставі відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, за допомогою порталу електронних сервісів. Таким чином, заявникам не потрібно надавати оригінали статутів, наказів, протоколів тощо.

Ці положення застосовуються у разі реєстрації права власності у зв’язку із передачею нерухомості у власність юридичної особи як внесок до статутного капіталу, внесення членських внесків членів кооперативу, а також при зверненні орендаря за реєстрацією права оренди, найму тощо.

Звертаємо увагу! Для проведення державної реєстрації прав заявник чи уповноважена ним особа надають/пред’являють державному реєстратору виключно оригінали документів або копії документів оформлені відповідно до чинного законодавства.

Ми працюємо для Вас!
Наші контакти:

 • Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради:

м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, буд. 30; тел. 92-03-34, 92-03-22, 74-29-49;      

e-mail: [email protected].

 • Центр адміністративних послуг «Віза»: м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1; «ГАРЯЧА ЛІНІЯ»- 0-800-500-459; e-mail: [email protected].

 

 


 

07 березня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради