Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Реконструкція. Що криворіжцям варто знати про неї?

Створено: 2017-12-06 15:11:33Оновлено: 2017-12-06 15:13:27

Мешканці міста часто звертаються до виконкому Криворізької міської ради з питання оформлення права власності на реконструйоване майно.

Відповідно до будівельних норм, реконструкціяце перебудова існуючих об'єктів виробничого та цивільного призначення, пов'язана з удосконаленням виробництва, підвищенням його техніко-економічного рівня та якості вироблюваної продукції, поліпшенням умов експлуатації та проживання, якості послуг, зміною основних техніко-економічних показників (функціональне призначення, геометричні розміри).

Виконавчий комітет Криворізької міської ради для забезпечення простоти та доступності реєстрації прав власників реконструйованої нерухомості, повідомляє наступне.

До реконструкції житлових і нежитлових приміщень у багатоквартирних житлових будинках відноситься:

– збільшення площі санвузла шляхом об’єднання ванної і туалету, а також приєднання частини коридору;

– розширення площі житлових кімнат за рахунок коридорів і допоміжних приміщень;

– влаштування кухні-їдальні з кімнати та суміжної з нею кухні;

– перенесення дверного отвору в квартиру;

– демонтування підвіконної частини стіни кімнати для влаштування проходу на балкон.

У процесі проведення будівельних робіт із реконструкції житлових і нежитлових приміщень багатоквартирних житлових будинків заборонено:

  • збільшувати площу санвузлів, ванних кімнат за рахунок житлових приміщень;
  • об’єднувати лоджії та балкони з іншими приміщеннями шляхом демонтажу зовнішніх стін;
  • переносити на лоджії та балкони батареї центрального опалювання;
  • об’єднувати квартири по вертикалі з повним або частковим демонтажем міжповерхових перекриттів;
  • демонтувати вентиляційні канали та короби;
  • створювати прибудови до квартир, розташованих на перших поверхах багатоповерхових будинків.

Реконструкція  прирівняна законодавством про містобудівну діяльність за своїм статусом до нового будівництва, тобто для реконструкції необхідний повний комплект дозвільної документації на будівництво, по закінченні реконструкції зроблені роботи і об’єкт потрібно вводити в експлуатацію.

Право на реконструкцію житлових і нежитлових приміщень у багатоквартирних житлових будинках мають юридичні особи, фізичні особи-підприємці та громадяни, які є власниками таких приміщень, тільки на підставі проекту та дозвільних документів на виконання будівельних робіт. Оформлення дозвільних документів на виконання будівельних робіт із реконструкції та прийняття закінченого будівництвом об’єкта в експлуатацію здійснюється Відділом державного архітектурно-будівельного контролю виконкому Криворізької міської ради.

Звертаємо увагу, що в місті Кривий Ріг велика кількість багатоквартирних житлових будинків панельних,  де всі стіни будинку, у тому числі й внутрішні, є несучими. Тому, при проведенні будівельних робіт криворіжцям слід суворо дотримуватися будівельних норм та вимог законодавства.

Відповідно до Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, не належить до самовільного будівництва

для  садибних, дачних та  садових  будинків:

  • зведення  на земельній ділянці тимчасових будівель та споруд,   навісів,  альтанок,  наметів,  накриття,  сходів,  естакад, літніх душових,  теплиць,  свердловин, криниць, вбиралень, вигрібних  ям,  замощень, парканів, басейнів, погребів, входів в погреби, підпірних  стін,  воріт, хвірток, терас, ганків;
  • перестановка    санітарно-технічного   обладнання   в   межах призначених   приміщень; 
  • улаштування   чи   закриття  дверних  (віконних)  прорізів  у внутрішніх   не   капітальних  стінах,  збільшення  або  зменшення житлової   або   допоміжної  площі  за  рахунок  демонтування  або влаштування  перегородок  (без порушення капітальних несучих стін, несучих  конструкцій,  опор, балок), комор, утеплення і оздоблення стін; 
  • засклення  балконів, лоджій, веранд, терас, крім будинків, заміна матеріалу  стін  будинків,  господарських  будівель без збільшення розміру   фундаменту  та  поверховості;
  • зміна  призначення господарських будівель;

для  квартир багатоквартирних житлових будинків, гуртожитків:

  • перепланування, пов'язані   зі   збільшенням   житлової   або підсобної  площі  за  рахунок  демонтажу перегородок без порушення капітальних  несучих  стін,  несучих  конструкцій,  опор, балок за рахунок  площ  коридорів  та  допоміжних  приміщень;
  • влаштування чи  закриття  дверних   (віконних)   прорізів   у
    внутрішніх  некапітальних  стінах;    
  • влаштування  перегородок в підсобних приміщеннях;
  • демонтування  або влаштування шаф, антресолей, комор;    
  • демонтування камінів,   грубок,   печей   (без   перекривання вентиляційних  шахт,  димоходів
  • зменшення площ за рахунок утеплення, оздоблення стін;
  • перестановка  інженерного та сантехнічного обладнання в межах призначених  приміщень; 
  • засклення балконів та лоджій;

Підсумуємо! Реконструкція – це:

-  зміна зовнішніх меж, габаритів об’єкта;

-  зміна значущих, капітальних і несучих конструкцій;

-  збільшення загальної площі квартири, будинку або іншого об’єкта;

-  в результаті реконструкції може з’являтися цілком новий об’єкт, а старий знищуватися.

Звертаємо увагу! У разі втручання власника або орендаря нерухомості шляхом проведення заборонених будівельних робіт, він може бути зобов’язаний повернути все до попереднього стану.

Після закінчення будівельних робіт мешканцям міста необхідно звернутися до державного реєстратора управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради чи адміністратора Центру адміністративних послуг «Віза» та дізнатися чи потрібно проводити реєстраційні дії, відносно реконструйованої нерухомості та які документи для цього знадобляться.

Ми працюємо для Вас!

Контакти:

  • Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради:
    м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, буд. 30; тел. 92-03-34, 92-03-22, 74-29-49;      e-mail: [email protected].
  • Центр адміністративних послуг «Віза»: м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1; тел. 493-08-28, 92-25-94, 92-13-61, 92-13-77, 92-13-89, "ГАРЯЧА ЛІНІЯ"- 0-800-500-459;     e-mail: [email protected].

06 грудня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради