Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ДО УВАГИ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ: ОСОБЛИВОСТІ СТВОРЕННЯ ОСББ

Створено: 2018-04-06 15:19:36Оновлено: 2018-04-06 15:21:25

Виконавчий комітет Криворізької міської ради звертає увагу власників багатоквартирних будинків на вимоги законодавства стосовно створення об’єднань співвласників багатоквартирного будинку.

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Створення та діяльність об’єднання співвласників багатоквартирного будинку
(далі - ОСББ) регулюється Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Для державної реєстрації об’єднання уповноважена установчими зборами особа подає:

1) заяву;

2) протокол установчих зборів. Установчі збори приймають рішення про створення об’єднання, визначають його назву, обирають склад правління, голову правління, ревізійну комісію чи ревізора, уповноважену особу на підписання статуту та державну реєстрацію і затверджують статут.

Важливо!!! Членами ревізійної комісії можуть бути тільки співвласники.

Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників.

Якщо в результаті проведення установчих зборів для прийняття рішення не набрано кількості голосів «за» або «проти», проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на установчих зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення установчих зборів. Якщо протягом зазначеного строку необхідну кількість голосів «за» не набрано, рішення вважається неприйнятим.

Рішення приймається шляхом поіменного голосування. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані співвласниками під час проведення установчих зборів, і голоси, подані під час письмового опитування.

Рішення оформляється особистим підписом кожного, хто проголосував, із зазначенням результату голосування («за» чи «проти»).

Протокол установчих зборів повинен бути оформлений з дотриманням вимог, встановлених законом, та відповідати законодавству.

3) статут, оформлений згідно з вимогами законодавства. Статут об’єднання складається відповідно до типового статуту, який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства.

Статут викладається у письмовій формі, прошивається, пронумеровується та підписується засновниками, уповноваженими ними особами.

4) паспорт.

Зверніть увагу!!!

Документи мають бути викладені державною мовою та додатково, за бажанням заявника, - іншою мовою (крім заяви про державну реєстрацію).

Текст документів має бути написаний розбірливо (машинодруком або від руки друкованими літерами).

Документи не повинні містити підчищення або дописки, закреслені слова та інші виправлення, не обумовлені в них, орфографічні та арифметичні помилки, заповнюватися олівцем, а також містити пошкодження, які не дають змоги однозначно тлумачити їх зміст.

 

Державна реєстрація  проводиться безоплатно.

 

Об’єднання вважається юридичною особою з моменту державної реєстрації.

 

Виконавчим комітетом Криворізької міської ради створено на порталі «Криворізький ресурсний центр» розділ «Все про ОСББ», у якому висвітлені методичні рекомендації щодо створення та діяльності ОСББ (https://krmisto.gov.ua/ua/articles/osbb/method_creation.html).

 

Ми налаштовані на Ваш успіх!

У нас ПРОСТО, ДОСТУПНО, ЯКІСНО!

 

 

Наші контакти:

Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради: м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, буд. 30; тел. 92-03-34, 92-03-22, 74-29-49; e-mail: [email protected].

 

Центр адміністративних послуг «Віза»: м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1; «ГАРЯЧА ЛІНІЯ»- 0-800-500-459; e-mail: [email protected].

 

06 квітня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради