Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ДЕ КРИВОРІЖЦЯМ ЗАРЕЄСТРУВАТИ ОРЕНДУ ЗЕМЛІ У КРИВОМУ РОЗІ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ?

Створено: 2022-09-05 09:59:27Оновлено: 2022-09-05 10:07:14

(інформує управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради)

 Воєнний час вніс свої правки в земельні правовідносини. Однак договір оренди землі залишається одним із популярних інструментів земельних правовідносин: «офісом реєстрації» Криворізького міськвиконкому за період воєнного стану (після відновлення прийому 26.05.2022 року) зареєстровано понад 300 прав оренди на земельні ділянки.

Вміння орієнтуватись та знати основні аспекти укладення договору та реєстрації права оренди, особливо в умовах війни, необхідно, як власнику землі, так і майбутньому користувачу.

Право оренди земельної ділянки є похідним і реєструється після державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку, окрім випадків надання в оренду земельних ділянок державної чи комунальної власності.

Так, у разі надання в оренду земельних ділянок державної чи комунальної власності, право власності на які НЕ зареєстровано в Державному реєстрі прав, державна реєстрація права власності на них здійснюється одночасно з державною реєстрацією права оренди. В такому випадку, необхідно додатково надати рішення відповідного органу державної влади або органу місцевого самоврядування про передачу земельних ділянок у користування.

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ! Під час воєнного стану реєстрація договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, а також земельних ділянок, що залишилися у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, нерозподілених та невитребуваних земельних ділянок і земельних часток (паїв) здійснюється районною військовою адміністрацією з урахуванням особливостей передбачених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану».

 

05 вересня 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради