Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Заходи управління охорони здоров`я виконкому міської ради у період з 01.03 по 04.03.2010

Створено: 2010-03-04 14:03:40Оновлено:

1. На виконання рішення міської протиракової комісії в нашому місті проведено місячник боротьби з раком, з 01.02 – 01.03.2010.

Головною метою проведення місячника боротьби з раком в Кривому Розі було підвищення поінформованості жителів міста про рак як одне з найтяжчих захворювань сучасності, а також залучення уваги міської громади до його попередження, виявлення та лікування. В центрі уваги не лише лікарів, а й широких верств міської громадськості, в цей місяць була профілактика онкологічних захворювань та підвищення якості життя пацієнтів з цією патологією.

 До Всесвітнього дня боротьби з дитячими онкозахворюваннями 15 лютого в Криворізькому центрі здоров'я проведено прес-конференцію для міських ЗМІ дитячого онколога Криворізького онкодиспансеру Кулака Сергія Валерійовича та головного міського дитячого гематолога, лікаря міської клінічної лікарні № 8 Лагно Світлани Леонідівни.

Метою зустрічі було пробудження громадських ініціатив, здатних посприяти хворим на рак дітям та їх батькам в боротьбі з важкою недугою.

Відбулося засідання круглого столу з проблем профілактики та ранньої діагностики раку шлунку за участю головного міського гастроентеролога, завідуючої гастроентерологічним відділенням міської лікарні № 16 Агєєнко Лариси Петрівни та завідуючого відділенням абдомінальної хірургії Криворізького онкодиспансеру Могильного Олексія Анатолійовича, які вели з викладачами відверту розмову про особливості захворюваності шлунково-кишкового тракту в Кривому Розі. Особливе занепокоєння лікарів поряд з постійним зростанням загальної онкозахворюваності викликає недостатній рівень знань населення міста про фактори, які можуть її викликати та дієві способи профілактики раку, занадто пізнє звертання криворіжців за медичною допомогою в разі захворювання. На засіданні обговорювалися питання про необхідність активізувати інформаційно-просвітницьку роботу серед студентської молоді з пропаганди здорового способу життя і усвідомлення необхідності його корекції, зважаючи на зростаючу небезпеку розвитку онкологічних захворювань.

Допоможе суттєво зменшити ризик розвитку раку:
- регулярні заняття фітнесом чи спортом - 30 хвилин на день п'ять або більше разів на тиждень;
- щоденне вживання достатньої кількості фруктів та овочів, зелені, 1 різноманітний повноцінний раціон, попередження надлишкової ваги, вживання доброякісної питної води;
- боротьба з тютюнопалінням;
- уникайте тривалого перебування на сонці;
- регулярно проходьте онкоогляди.

Профілактичне обстеження раз на рік гарантує вам, що навіть якщо рак і з'явиться, його буде виявлено на самій ранній стадії, яка легко лікується. Сучасна медицина досягла значного прогресу у лікуванні початкових стадій раку, і вони лікуються успішно, ефективно та надійно. Але, на жаль, із занедбаними формами раку лікарі не завжди можуть впоратися.

01.03.2010
відбулося засідання штабу управління охорони здоров’я виконкому міської ради по боротьбі з туберкульозом, на якому було розглянуто питання організації профоглядів на туберкульоз серед хворих, що належать до групи ризику. Особливу увагу було приділено організації профоглядів серед осіб, що вживають наркотичні засоби, оскільки серед них також дуже часто зустрічається зазначена хвороба. За результатами перевірки цього питання в деяких лікувально-профілактичних закладах міста було визнано за доцільне розглянути це питання в числі інших на наступному сумісному засіданні робочої групи з питань протидії туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим інфекційним соціально-небезпечним хворобам та медичної ради управління охорони здоров’я, яка відбудеться наприкінці березня цього року.

02.03.2010 у м. Дніпропетровську відбулося засідання спільної колегії головного управління охорони здоров’я обласної держадміністрації та обласної державної санітарно-епідепіологічної служби за підсумками роботи у 2009 році, де взяли участь начальник головного управління охорони здоров’я Валентина Гінзбург, головний державний санітарний лікар області Сергій Рижинко, ректор Дніпропетровської державної медичної академії академік Георгій Дзяк, начальники управлінь охорони здоров’я, в тому числі Олександр Світловський – начальник управління охорони здоров’я виконкому Криворізької міської ради, спеціалісти управління та головні лікарі комунальних закладів міста.

У своєму звіті начальник головного управління охорони здоров’я В. Гінзбург відмітила, що другий рік галузь охорони здоров’я визначила одним із найважливіших пріоритетів соціально-економічного розвитку Дніпропетровської області. Як підтвердження цьому, на виконання заходів 5 обласних програм було спрямовано коштів близько 85 млн. гривень, що на 15,6 % більш ніж у 2008 році.

Здійснені заходи дали результат:
- діти-інваліди забезпечені безоплатними лікарськими засобами;
- впроваджено тромболізис хворим на гострий інфаркт міокарду у 15 регіонах області, в тому числі у 5 сільських районах;
- відкриті регіональні центри гемодіалізу (м. Кривий Ріг, Дніпродзержинськ) для лікування, в першу чергу сільських мешканців, з хронічною нирковою недостатністю;
- впровадження низько затратних перинатальних технологій дозволило зменшити протягом 2 років кількість ускладнених пологів на 18 % та захворюваності новонароджених на 26 %, кількості дітей, залишених у пологових стаціонарах на 16 %;
- показник смертності населення зменшився на 8 %, у тому числі смертність від туберкульозу – на 20 %, від хвороб системи кровообігу – на 6 %, від хвороб органів дихання – на 16 %.

Показник малюкової смертності у 2009 році зменшився на 19,1 %, та становить 8,7 %, що менше загальнодержавних показників.

З метою покращення медичної допомоги населенню області передбачено низку заходів які будуть реалізовані в 2010 році.

В цей же день в управлінні охорони здоров’я відбулося засідання оперативного медичного штабу на якому була заслухана епідемічна ситуація на захворювання грипом та ГРВІ. Було відмічено, що в порівнянні з минулим тижнем захворюваність на грип та ГРВІ населення міста знизилась на 25,6 %. Зниження захворюваності відмічається як серед дорослого населення на 27,1 %, так і серед дітей – на 24.6 %. Не дивлячись на зменшення захворюваності, вирішено протигрипозні заходи у місті подовжити до слідуючого засідання штабу, яке відбудеться 09.03.2010.

03.03.2010 відбулося засідання міської протиракової комісії, на якому розглянуті підсумки роботи онкологічної служби за 2009 рік та заплановані заходи, щодо покращення роботи служби.

За минулий 2009 рік захворюваність на злоякісні новоутворення зменшилась на 1 % в порівнянні з 2008 роком, але залишається вищою чим по Дніпропетровській області.

Смертність від онкологічних захворювань зросла на 0,7%. Показник занедбаності зменшився в основному за рахунок зменшення занедбаних стадій раку шлунку, раку прямої кишки.

Серед хворих з занедбаними стадіями до 7 % - це хворі, у яких при онкоогляді виявлена підозра на пухлину, але вони категорично відмовилися від дообстеження та лікування. Пізніше ці пацієнти звернулися до лікувальних закладів з занедбаними формами хвороби.

Зменшення занедбаних стадій раку, проведення адекватного, згідно зі стандартами лікування, дало змогу зменшити летальність до року.

Заплановано на 2010 рік проаналізувати обсяг та якість онкооглядів жінок при щоденному зверненні до лікаря поліклінічного відділення хворих в стаціонарі, працівників, які повинні проходити медичний огляд.

04.03.2010 в управлінні охорони здоров’я відбулася робоча нарада за участю завідуючих поліклінічними відділеннями лікувально-профілактичних закладів міста та представників Фонду соціального страхування. На нараді розглядалося питання щодо порядку про відбір хворих до відділення для відновлюваного лікування хворих з онкологічного патологією на санаторний етап лікування.



© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради