Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Прес-конференція з начальником відділу державних реєстраторів апарату міськради і виконкому Г.С. Сташеліс

Створено: 2010-02-02 23:15:26Оновлено:

У вівторок 29.12.09 у прес-центрі виконкому Криворізької міської ради відбулася прес-конференція з начальником відділу державних реєстраторів апарату міськради і виконкому Г.С. Сташеліс.

Г.Сташеліс розповіла, що в поточному році робота відділу державних реєстраторів та Реєстраційної палати була спрямована на забезпечення щоденного безперебійного процесу державної реєстрації суб’єктів господарювання.

Сьогодні, завдяки технічним можливостям Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців, а також налагодженому електронному обміну даними між державними реєстраторами та органами податкової служби, Пенсійного фонду, фондів соціального страхування термін реєстрації сьогодні триває не більше 20 хвилин, проти 2 днів, визначених законом України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців”.

Як повідомила начальник відділу, Кривий Ріг посідає 2 місце по Дніпропетровській області за кількістю зареєстрованих суб’єктів господарювання.

У поточному році державними реєстраторами проведено близько 40 тисяч реєстраційних дій, в тому числі зареєстровано 2,6 тис. новостворених суб’єктів господарювання. Видано з ЄДР близько 12 тисяч довідок та витягів. На жаль, ще не всі суб’єкти господарювання включили відомості про себе до Єдиного державного реєстру – це 60% фізичних осіб та 84% юридичних. Всього по місту кількість умовно діючих суб’єктів бізнесу складає 6,3 тис. юридичних осіб та 33,1 тис. фізичних осіб – підприємців. У місті легалізовано 501 об’єднання громадян, з яких 354 місцевих, 147- осередків міжнародних і всеукраїнських об’єднань громадян. У поточному році легалізовано 44 об’єднань громадян 33 – місцевих, 11-осередків).

Спільно із державними податковими інспекціями здійснюється робота щодо припинення діяльності суб’єктів господарювання, які не звітують більше року. За даними податкових інспекцій кількість таких суб’єктів складає 1470 осіб, що на 647 менше, ніж в 2008 році, на яких подано 1170 позовів до суду. Державними реєстраторами внесено до ЄДР 1344 судових рішень про припинення діяльності суб’єктів господарювання. Продовжується робота із встановлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб, у результаті якої податковими органами виявлено 476 підприємств, відсутніх за своєю адресою. Внесено до ЄДР 706 записів про відсутність підтвердження відомостей та 378 записів про відсутність за місцезнаходженням.

Г.Сташеліс зазначили, що з 27.07.2009 на офіційному веб–сайті www.irc.gov.ua державного підприємства “Інформаційно – ресурсний центр” (ДП “ІРЦ ”) відомості про юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців стали загальнодоступними.

У поточному році сталися зміни в чинному законодавстві, які стосуються державної реєстрації. З 29.04.2009 набрав чинності Закон України “Про акціонерні товариства”, який визначив два їх типи: приватне і публічне, а існуючі товариства повинні провести до 29.04.2011 свої статути та внутрішні документи у відповідність до вимог цього закону. З метою запобігання виникненню порушень прав власності членів садівницьких товариств, садово – городніх, житлово- будівельних та гаражних кооперативів, на виконання Розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.09.2009 №1180-р “Про заходи щодо забезпечення відновлення та захисту права власності на земельні ділянки користування ними) членів садівницьких товариств, садово – городніх, житлово - будівельних та гаражних кооперативів” прийнято відповідне розпорядження міського голови від 22.10.2009 №293.

На завершення Г.Сташеліс сказала, що відділом проводиться робота із впорядкування правоустановчих документів цих юридичних осіб та їх організаційно-правової форми, якщо вона визначена як “обслуговуючий кооператив”, що не відповідає документам. З 16.03.2010 набирає чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств”, який вносить зміни до Закону про реєстрацію щодо запобіганню зловживанням законодавства та рейдерському захопленню підприємств, наприклад перелік на отримання дублікату свідоцтва про державну реєстрацію доповнено довідкою органів внутрішніх справ про реєстрацію заяви про втрату оригіналу свідоцтва. На всіх картках та заявах, що подаються державному реєстратору підпис особи, яка їх заповнює повинен бути засвідчений керівником та скріплений печаткою цієї юридичної особи або нотаріально засвідчений.

Г.Сташеліс відповіла на ряд запитань журналістів.
© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради