Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

3 факти про «прописку», які слід знати криворіжцям

Створено: 2017-10-31 16:27:07Оновлено: 2017-10-31 16:27:59

Рано чи пізно питання щодо «прописки» та «виписки» виникають у кожного мешканця Кривого Рогу. «Виписатися» чи «прописатися», влаштувати дитину в дитячий садок чи школу, зареєструвати право на нерухомість. Чи це взагалі реально?

Часто трапляється, що громадяни не достатньо обізнані щодо своїх прав, а в разі виникнення труднощів не знають, де шукати достовірну інформацію.

Тому, виконком Криворізької міської ради зібрав у цьому матеріалі 3 факти про реєстрацію, які потрібно знати кожному криворіжцю.

Факт 1: «Виписатися» і «прописатися» за один день

Це нововведення діє уже більше року. Раніше «виписка» і «прописка» були окремими процедурами, кожна з яких передбачала, подання документів, очікування декілька днів і лише потім  можна було забрати паспорт з відміткою про реєстрацію чи зняття з реєстрації. Тепер подати документи і отримати штамп у паспорт можна в один день.  Більше того, не потрібно «виписуватися». Зняття з реєстрації відбувається одночасно з реєстрацією нового місця проживання. Таким чином, зараз змінити місце реєстрації можна за 15 хвилин.

Якщо ви не є власником житла, «прописатися» можна лише за згодою власника (якщо є декілька співвласників — за згодою всіх). Якщо власник не може прийти до органу реєстрації та надати свою згоду особисто, «прописатися» вийде лише за наявності нотаріально завіреної згоди власника.

Факт 2: Влаштувати дитину в школу або садочок без «прописки»

Не можуть відмовити влаштувати дитину до садочка через реєстрацію. В населених пунктах, де діє електронна черга, записати дитину до садка можна у будь-якому районі міста, незалежно від «прописки». 

Що стосується школи, обмежень у зв’язку з реєстрацією немає. Криворіжці мають право віддати дитину до будь-якої школи незалежно від місця реєстрації.

Факт 3: Реєстрація не впливає на право власності

Дехто вважає, що реєстрація впливає на право власності. Наприклад, деякі орендодавці бояться «прописувати» своїх орендарів, вважаючи, що ті зможуть заволодіти їхнім житлом в майбутньому.

Не слід плутати право власності і право проживання. Реєстрація означає набуття права проживання. Зареєструвавши особу у своєму житлі, ви надаєте їй право користуватися своїм житлом. Проте ця особа не матиме права продавати чи обмінювати житло.

Ми працюємо для Вас!

Контакти:

Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради:
м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, буд. 30; тел. 92-03-34, 92-03-22, e-mail: [email protected].


 

31 жовтня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради