Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Кривий Ріг отримав бюджет 2014 року - без жодного голосу проти депутати прийняли головний фінансовий документ міста

Створено: 2014-02-03 13:22:05Оновлено:

У другий пленарний день  сесії, 31 січня  депутати  напружено працювали над  двома  основними  питаннями – бюджетом міста  та Програмою соціально-економічного розвитку.

Без жодного голосу «проти» депутати  прийняли  головний фінансовий документ  міста.   

Основні показники  бюджету на 2014 рік свідчать про його соціальну спрямованість  та    подальший  розвиток Кривого Рогу.

Серед найважливіших завдань - продовження роботи  по забезпеченню надходжень доходів до міської казни, пошук та використання  резервів  доходів у сфері легалізації трудових відносин, детінізації заробітної плати найманих працівників, ефективне використання міських земельних ресурсів, недопущення зростання заборгованості із виплати заробітної  плати тощо. 

Обсяг доходів міського бюджету складе 2 млрд. 558,3 млн.грн., в тому числі за загальним фондом 2 млрд. 365,3 млн.грн., спеціальним фондом – 193,0 млн.грн. Майже 50% доходів спеціального фонду або 88,8 млн.грн. складають кошти бюджету розвитку, які спрямовуються на соціально-економічний розвиток територіальної громади. Значна частина фінансових ресурсів, а це 1 млрд. 29 млн.грн. формується за рахунок трансфертів з державного та обласного бюджетів.

 Їх обсяг у порівнянні з показниками 2013 року збільшився на 211 млн.грн. 73 % - займають субвенції соціального характеру на виплату різних видів допомоги та надання пільг і житлових субсидій населенню.

«Хочу зазначити, що запланований на 2014 рік обсяг фінансового ресурсу дозволить нам не лише зберегти  по всіх галузях  все  те, що вдалося досягти у минулому році, але й підвищити рівень фінансового забезпечення видатків бюджетної сфери та виконати заходи, передбачені міськими програмами»,- сказав міський голова Юрій Вілкул.   

Обсяг витрат на 2014 рік розрахований у сумі 2 млрд. 557,6 млн.грн., у тому числі по загальному фонду 2 млрд. 319,2  млн.грн., по спеціальному фонду – 238,4 млн.грн., з них обсяг бюджету розвитку 134,6 млн.грн. У структурі видатків загального фонду (без трансфертів) більше 77% або 1 млрд. 201 млн.грн. займають видатки на утримання бюджетних установ

Левову частину витрат бюджету становить виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ, вона  склала 907,0 млн.грн. і в порівнянні з 2013 роком зросла на 61,0 млн.грн. за рахунок поетапного підвищення протягом року розміру заробітної плати згідно із законодавством. В результаті середня заробітна плата працівників бюджетної сфери до кінця року зросте від 6 до 10 % і складе по установах освіти 2,5 тисячі гривень, культури та охорони здоров’я – 2,7 тисячі гривень.

Заробітна плата лікаря первинної медичної допомоги зросте до 6 тис.грн., медичної сестри до 3,5 тис.грн – враховуючи додаткові виплати за обсяг та якість виконаної роботи.

« Як і раніше, для нас пріоритетними залишаються питання, пов’язані зі здоров’ям, вихованням та розвитком дітей. Для того, щоб наші школярі мали якісне повноцінне харчування ми прийняли нову міську програму "Здорове харчування". В рамках її реалізації передбачені централізовані видатки на забезпечення харчування учнів в загальноосвітніх закладах, - сказав Юрій Вілкул,- вперше місто отримує субвенції з державного бюджету, більше 8-ми млн. грн.  на забезпечення безкоштовними сніданками більше 30 тисяч учнів 5-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Таким чином  ми компенсуємо витрати батьків  на харчування дітей».

У 2014 році планується відкрити 24 додаткові групи  у дошкільних закладах, майже 5 млн.грн. спрямовується  на модернізацію і придбання дитячих спортивних майданчиків.

Збільшені видатки у сфері охорони здоров’я, зокрема, на більш ніж 7 млн.грн.  зросли  витрати на медикаменти. Їх обсяг становить 28,8 млн.грн.  Це надасть можливість на 17% збільшити середню вартість медикаментозного забезпечення осіб пільгової категорії (з 261,5 грн. до 306 грн.) та оснастити амбулаторії центрів первинної медико-санітарної допомоги медичним обладнанням та інвентарем.

Міський голова зазначив про те, що не зважаючи на високу питому вагу захищених статей бюджету, велика увага приділяється питанням розвитку. На 48 млн.грн. збільшені капітальні видатки за рахунок коштів бюджету розвитку.  Їх обсяг - 134,6 млн.грн.

На реалізацію  29 міських програм передбачено спрямувати 507,6 млн.грн., що на 83 млн.грн. більше ніж торік. « Ми продовжуємо  працювати над вирішенням ключових питань житлово-комунальної сфери. А тому ми суттєво збільшили обсяг коштів на впровадження заходів Програми житлово – комунального господарства, - підкреслив Юрій Вілкул, - В першу чергу йдеться про ремонт та утримання автошляхів.  За рахунок власних доходів міського бюджету, на 23,2 млн.грн. збільшені видатки на поточний ремонт та утримання доріг - до 60 млн.грн. Це надасть можливість відремонтувати близько 100 тис.м2 дорожнього покриття, а також забезпечити їх утримання з використанням в роботі придбаної у 2013 році нової техніки. Окремо відзначу, що на цей рік ми поставили завдання максимально вирішити питання із ремонтом     внутрішньоквартальних доріг  у всіх районах міста». Як відзначив міський голова,  2014 рік   буде роком житлово-комунального господарства.

За сприяння народних депутатів України –представників з Кривого Рогу місто отримало  додаткові стимули для розвитку, про що повідомив на сесії народний депутат Костянтин Павлов. «Для нашого міста зменшений плановий зріст прибутків. Якщо у 2012 році було закладено 124%, у 2013 – 121,5%, то на цей рік – 112,3%. Це дозволило нам збільшити для Кривого Рогу в 2 рази дотацію вирівнювання з державного бюджету: з 113 мільйонів до 222,4 мильйонів гривень, - сказав народний депутат України Костянтин Павлов,-

На виконання ініціатив Президента України Віктора Януковича вперше для нашого міста передбачені цільові кошти по галузі «Освіта» у сумі 9,2 мільйона гривень. У тому числі: на розширення мережі дошкільних освітніх установ – 4,4 млн. грн., на модернізацію спортивних майданчиків у школах – 4,8 млн. грн.

Перед завершальним розглядом проекту бюджету завдяки наполегливості наших депутатів й серйозної підтримки нашого земляка Олександра Вілкула нам вдалося змінити на краще ставлення до проблем нашого міста, яке має вагоме значення при формуванні економічного потенціалу всієї держави».

Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому                                                       (056)440-04-32, mediakrivbass@ukr.net                                                                  


 

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради