Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

У Кривому Розі прийнята міська екологічна програма до 2025 року

Створено: 2016-09-30 17:05:26Оновлено: 2016-09-30 17:07:59

Нова міська екологічна програма передбачає два етапи реалізації: перший – з 2016 по 2020 рр., другий – з 2021 по 2025 рр. Серед найбільш великих проектів – повна ліквідація мартенівського виробництва і глибока модернізація агломераційних фабрик на АМКР, які є основними забруднювачами в місті. Мета програми - зниження викидів забруднюючих речовин на 25%.

На ХІІ сесії Криворізької міськради, яка відбулася 28 вересня, була прийнята міська екологічна програма до 2025 року. Депутат міськради Світлана Фролова сказала: «Проаналізувавши програму ми бачимо, що вона максимально охоплює всі напрямки роботи по поліпшенню екологічного стану в нашому місті. Дуже важливо, що до її розробки залучалися і вчені, і екологи, і промисловці, і представники громадських організацій, депутати. Тобто, це дійсно народна екологічна програма, яку створювали самі криворіжці з урахуванням наукового підходу щодо зменшення впливу промисловості на екологію міста».

За завданням мера Юрія Вилкула був дуже ретельно опрацьований розділ екологічного моніторингу. У рамках реалізації першого етапу програми буде додатково запущено 14 автоматизованих постів за контролем якості повітря, два пости  з контролю за якістю  поверхневих вод, що скидаються у водойми міста, запущена система моніторингу по підземним пустотам, що дуже актуально для нашого міста  як по діючим підприємствам, так і закритим. У програму закладено придбання спеціалізованої пересувної лабораторії для того, щоб проводити підфакельні вимірювання впливу конкретних об'єктів підприємств у житловій забудові міста і визначати конкретні джерела забруднення.

«Крім того, буде громадський контроль. Це – проведення громадської експертизи всіх проектів і об'єктів. Також, в програмі передбачений громадський контроль за екологізацією транспорту. Тобто, контроль за СО і за димністю у викидах автомобілів»,- зазначила начальник управління екології Світлана Охотникова.

Учасниками програми є всі промислові підприємства Кривого Рогу, діяльність яких впливає на екологічну ситуацію в місті. По кожному підприємству прописані конкретні природоохоронні заходи і терміни їх реалізації.

У розділі «Охорона атмосферного повітря» є дві важливі позиції, що стосуються діяльності ПАТ «Арселорміттал Кривий Ріг». Це - зупинка доменної печі номер сім, що дозволить знизити викиди більш ніж на 10 тис. тонн на рік, а також – вивід з експлуатації до кінця наступного року застарілого, не відповідаючого екологічним вимогам мартенівського цеху, з екологічним ефектом зниження викидів в атмосферне повітря понад 9 тис. тонн.

Підприємство звернулося з проханням про продовження строків виконання цих природоохоронних заходів до 2020 року. У свою чергу, підприємство бере на себе зобов'язання розробити і впровадити компенсуючі заходи для поліпшення стану атмосферного повітря.

Мер Юрій Вілкул доручив профільній  робочій групі, яка займалася розробкою екологічної програми, спільно з "Арселором", опрацювати пункт програми з виведення з експлуатації мартенівського цеху і в найкоротші терміни підприємство повинно надати комплекс компенсуючих заходів.

«Наше першочергове завдання - відстоювати та захищати інтереси криворіжців. Найголовніше – здоров'я та безпека людей. Це головна мета прийняття міської екологічної програми», - підкреслив міський голова Юрій Вілкул.


 

30 вересня 2016

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради