Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ЗМІНА ЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ: ЯК ЗАРЕЄСТРУВАТИ?

Створено: 2018-03-30 10:35:06Оновлено: 2018-03-30 10:35:54

Ця інформація буде корисною для усіх власників чи користувачів землі. Адже зміна цільового призначення земельної ділянки є досить запитуваною послугою. Це особливо актуально для тих землекористувачів, які планують здійснювати будівництво нерухомого майна або бажаючим перевести садовий будинок у житловий.

Отже, у Вас є земельна ділянка. Ви хочете побудувати на ній індивідуальний житловий будинок або іншу будівля. З чого ж починати і куди йти?

Виконавчий комітет Криворізької міської ради надає поради стосовно послідовності дій:

1. ЗБЕРІТЬ ПРАВОВСТАНОВЛЮЮЧІ ДОКУМЕНТИ НА ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ

Такими документами як правило, є Державний акт на право приватної власності або право постійного користування на земельну ділянку, свідоцтво про право власності на земельну ділянку, свідоцтво про право на спадщину, договір оренди земельної ділянки тощо. У цих документах зазвичай вказується цільове призначення землі. Від цього слід і відштовхуватись.

2.  З’ЯСУЙТЕ ІСНУЮЧИЙ КОД ЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

За допомогою публічної кадастрової карти, з якою Ви можете ознайомитись за наступним посиланням: http://map.land.gov.ua/kadastrova-karta, Ви зможете перевірити інформацію про наявність Вашої земельної ділянки у Державному земельному кадастрі. Для цього достатньо ввести кадастровий номер ділянки у пошуковому вікні.

Якщо дані про ділянку є внесеними до Державного земельного кадастру, то обов’язковим реквізитом інформації про ділянку є код цільового призначення. Він присвоюється кожній земельній ділянці відповідно до Класифікації видів цільового призначення земель.

 3. ОБЕРІТЬ ВИД ЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ВІДПОВІДНО ДО НАМІРІВ ЩОДО ЗАБУДОВИ

Користуючись вказаною Класифікацією, виберіть відповідний вид цільового призначення земель, який відповідає намірам майбутньої забудови. Для прикладу, для будівництва індивідуального житлового будинку доцільно буде обрати код 02.01 (Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), а для будівництва офісного центру – 03.10 (Для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовуються для здійснення підприємницької та іншої діяльності, пов’язаної з отриманням прибутку).

 4. ОФОРМІТЬ ЗГОДУ ВЛАСНИКА ЧИ ЗЕМЛЕКОРИСТУВАЧА ДІЛЯНКИ НА ЗМІНУ ЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Однією з необхідних умов зміни цільового призначення є надання законним користувачем відповідної згоди на таку зміну. Якщо ділянка перебуває у комунальній власності, така згода оформляється рішенням відповідного органу місцевого самоврядування. Якщо ж ділянка є в приватній власності, - достатньо нотаріальної заяви власника ділянки.

 5. ЗВЕРНІТЬСЯ В ЗЕМЛЕВПОРЯДНУ ОРГАНІЗАЦІЮ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ ПРОЕКТУ ЗЕМЛЕУСТРОЮ

Така організація має мати у своєму штаті сертифікованих інженерів-землевпорядників. Укладіть  відповідний договір на розробку землевпорядної документації (проект землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки).

Після цього є 2 варіанти розвитку:

1)  ЯКЩО ЗЕМЕЛЬНА ДІЛЯНКА У КОМУНАЛЬНІЙ ВЛАСНОСТІ - необхідно буде подати проект землеустрою на затвердження до органу місцевого самоврядування. Кінцевим результатом буде прийняття рішення про затвердження проекту землеустрою

2)  ЯКЩО ЗЕМЕЛЬНА ДІЛЯНКА У ПРИВАТНІЙ ВЛАСНОСТІ - спеціального затвердження проекту землеустрою не потрібно.

 6. ЗАРЕЄСТРУЙТЕ ВІДОМОСТІ ПРО НОВИЙ ВИД ЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ У ДЕРЖАВНОГО КАДАСТРОВОГО РЕЄСТРАТОРА

Проект щодо зміни цільового призначення земельної ділянки  слід подати державному кадастровому реєстратору до місцевого управління Держгеокадастру з метою внесення відомостей про зміну цільового призначення до Державного земельного кадастру (ДЗК).

 Результатом буде формування нового витягу з ДЗК у паперовому вигляді та внесення змін в електронний кадастр. Після цього новий вид цільового використання буде відображений на публічній кадастровій карті.

7. ЗАКЛЮЧНИМ ЕТАПОМ БУДЕ ДЕРЖАВНА РЕЄСТРАЦІЯ ВІДОМОСТЕЙ ПРО ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ ЗІ ЗМІНЕНИМ ЦІЛЬОВИМ ПРИЗНАЧЕННЯМ У ДЕРЖАВНОМУ РЕЄСТРІ РЕЧОВИХ ПРАВ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО.

Для цього необхідно звернутися із документами на земельну ділянку, квитанцією про сплату адміністративного збору та документами, що посвідчують особу власника (паспорт громадянина України та ідентифікаційний код) до управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради або Центру надання адміністративних послуг «Віза» чи його територіальних підрозділів.  За результатами проведення державної реєстрації зміни цільового призначення земельної ділянки Вам буде видано витяг про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно.  

Ми працюємо для Вас!

Наші контакти:

 

 • Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради:                       м. Кривий Ріг.

 • Центр адміністративних послуг «Віза»: м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1; «ГАРЯЧА ЛІНІЯ»- 0-800-500-459; e-mail: [email protected].

 


 

30 березня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради