Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Проживання у житлі без «прописки»: які наслідки?

Створено: 2018-03-30 15:52:12Оновлено: 2018-03-30 15:55:41

«Прописка» за місцем проживання – обов’язкова для кожного, однак деякі городяни, скоріш за все через необізнаність, не звертаються для реєстрації місця проживання за новою адресою.

Виконавчий комітет Криворізької міської ради систематично проводить інформаційно-роз’яснювальну роботу серед криворіжців, з метою підвищення рівня правової свідомості населення. У зв’язку з цим доводимо до відома мешканців міста наступну корисну інформацію.

Обов’язок зареєструватись за місцем проживання або перебування визначено чинним законодавством. В чому ж полягає різниця між цими поняттями?

Місце перебування – адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік.

Місце проживання – житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини.

Громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання.

Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження.

«Прописка» оформляється в день надання особою всіх необхідних документів та, за бажанням заявника, може проводитись одночасно з «випискою» з попереднього місця проживання/перебування.

Звертаємо увагу, особи, які не проживають за адресою, що зареєстрована як місце їх проживання, більше одного місяця і які мають невиконані майнові зобов’язання, накладені в адміністративному порядку чи за судовим рішенням, або призиваються на строкову військову службу і не мають відстрочки, або беруть участь у судовому процесі в будь-якій якості, зобов’язані письмово повідомити орган реєстрації про своє місце перебування.

Переваги реєстрації місця проживання полягають в тому, що зареєстрована людина має можливість отримати субсидію, матеріальну допомогу та пільги, реалізувати своє виборче право. Від «прописки» також може залежати вибір майбутнього місця навчання дитини тощо.

Наслідки проживання без реєстрації місця проживання

Відповідальність за проживання без реєстрації місця проживання передбачена статтею 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Якщо таке правопорушення вчинене вперше, то воно тягне за собою лише попередження, а якщо повторно – законом передбачено накладення штрафу від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (станом на сьогоднішній день така сума становить від 17 до 51 грн.).

Якщо під час подачі документів буде встановлено, що особа порушила строки для реєстрації нового місця проживання, працівник органу реєстрації складає на неї адміністративний протокол за вчинення адміністративного правопорушення. Це стосується і «прописки» дітей таких осіб.

Здійснити реєстрацію місця проживання можна у відділах реєстрації місця проживання громадян виконкомів районних у місті рад за адресами:


 

30 березня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради