Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Ми робимо все, щоб козацьким пісням аплодували у всьому світі, - Євген Удод

Створено: 2016-11-29 11:39:41Оновлено: 2016-11-29 11:48:25

З  28 листопада по 2 грудня в Аддіс-Абебі (Ефіопія) відбудеться засідання Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини. На форумі буде розглянуто питання про внесення  нових кандидатур до Списку нематеріальної культурної спадщини. У числі претендентів на включення до списку ЮНЕСКО - Козацькі пісні Дніпропетровської області.

В Україні статус «Всесвітньої нематеріальної культурної спадщини» має тільки Петриківський розпис, як українське художнє надбання. У Список ЮНЕСКО він був включений у 2013 році. Це – результат системної роботи Олександра Вілкула (тоді губернатора Дніпропетровської області), Євгена Удода (тоді голови Обласної ради) та багатьох вітчизняних і світових експертів.

Перший заступник мера Кривого Рогу, голова Дніпропетровської обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Євген Удод сказав: «Паралельно з просуванням Петриківки, за пропозицією Олександра Вілкула,  ми  розпочали роботу ще по одному унікальному виду культурного надбання нашого народу - козацького епосу, зокрема, козацької пісні. Ми робимо все, щоб додати ще одного номінанта в цей престижний список».

 У результаті в листопаді цього року номінація "Козацькі пісні Дніпропетровщини", як частина козацького епосу Дніпропетровської області, пройшла експертну оцінку ЮНЕСКО без єдиного зауваження і увійшла в число номінантів на включення до Списку Всесвітньої нематеріальної культурної спадщини.

Проводиться системна робота із залученням кращих експертів Дніпропетровщини та України - вчених, музикантів, краєзнавців. Була створена творча лабораторія з вивчення козацьких пісень при Дніпропетровській музичній академії. Результати змушують замислитися – на Дніпропетровщині залишилось три поселення, де збережені носії цього співу. І їм уже далеко за 80. Коли не стане  цього покоління, ми можемо фактично втратити частину унікальної спадщини країни. Це -пісні про наших предків-козаків, про їх життя, кохання, побут, думки.  

Експерт ЮНЕСКО Ілля Фетисов зазначив: «Важко переоцінити важливість  роботи, яка була проведена, щоб зберегти культурну спадщину цілих поколінь. І дуже важливо те, що ми не тільки зберігаємо її, але  й відкриваємо всьому світу».

Директор Криворізького обласного музичного коледжу  Людмила Ракітянська сказала: «Ми дуже сподіваємося, що козацкі пісні Дніпропетровщини будуть внесені в списки ЮНЕСКО. Це дуже серйозний національний проект. Зараз цей музичний матеріал став надбанням не тільки музикантів, але й кожного жителя України. Робота по виявленню і збереженню козацького пісенного епосу триває. У Дніпропетровській обласній музичній  академії вже зараз готується другий збірник козацьких пісень».

https://www.youtube.com/watch?v=0gqcgJzVlxc


 

29 листопада 2016

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради