Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Увага! Попередження щодо фальсифікації алкогольних напоїв

Створено: 2016-09-29 13:16:27Оновлено: 2016-09-29 13:18:54

Фальсифікація алкогольних напоїв - умисне, з корисливою метою виготовлення алкогольних напоїв та тютюнових виробів з порушенням технології чи з неправомірним використанням знака для товарів і послуг, чи копіюванням форми, упаковки, зовнішнього оформлення, а так само прямим відтворенням товару іншого підприємця з самовільним використанням його імені.

Алкогольні напої, які виробляються в Україні, а також такі, що імпортуються в Україну, є підакцизною продукцією, тому вони позначаються марками акцизного збору в порядку, визначеному законодавством.

Алкогольні напої, з метою уникнення їх фальсифікації (підробки), повинні бути марковані в доступній для споживача формі згідно із законодавством про мови. При купівлі алкогольних напоїв слід звертати увагу на їх маркування.

На видимій стороні етикетки, або контретикетки, або корка, або пляшки (іншого посуду) виробу повинні бути зазначені дата виготовлення виробу, код суб'єкта господарювання та номер ліцензії на виробництво.

Не дозволяється продаж алкогольних напоїв у пляшках (іншій тарі) без етикеток або чіткого маркування, з наявними ознаками бою (тріщини, сколювання шийки, пошкодження закорковування тощо), у негерметично закоркованих пляшках, з наявністю сторонніх і завислих частинок або каламуті, осаду, з простроченим терміном придатності, якщо це не передбачено стандартом.

Продаж пива на розлив здійснюється виключно у передбачені діючими стандартами скляну тару, металеві банки із харчового алюмінію, полімерні пляшки, сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла, глазурованої кераміки, а також у алюмінієві бочки, бочки із нержавіючої сталі (кеги) та інші види тари згідно з чинною нормативною документацією.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють торгівлю алкогольними напоями, у тому числі пивом, повинні мати ліцензію.

Фізичні особи-підприємці - платники єдиного податку ІІ та ІІІ груп мають право здійснювати продаж алкогольних напоїв на розлив, у тому числі пива, виключно через заклад ресторанного господарства, за умови наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та застосування при проведенні розрахунків РРО.

Якщо фізичні особи-підприємці - платники єдиного податку ІІ та ІІІ груп здійснюють продаж тільки пива, то вони мають право проводити розрахункові операції без застосовування РРО (до досягнення ними протягом календарного обліку обсягу доходу 1 млн. гривень), але зобов’язані видати покупцям розрахункову квитанцію.

Продавець пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових зобов'язаний отримати у покупця паспорт або інші документи, які підтверджують вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку.

У разі відмови покупця надати такий документ продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових такій особі забороняється.

Рекомендуємо суб'єктам господарювання сфери роздрібної торгівлі алкогольних напоїв дотримуватися норм законодавства про захист прав споживачів, Порядку впровадження торговельної діяльності, Правил торгівлі алкогольними напоями, у тому числі пивом, а також забезпечення належного рівня обслуговування населення.

Шановні споживачі! Будьте уважними при придбанні алкогольних напоїв. Радимо вимагати від продавців видачу розрахункового документу з заповненням обов’язкових реквізитів, документи, що підтверджують якість та безпеку алкогольних напоїв.

Відділ з питань захисту прав споживачів
апарату міської ради і виконкому


 

29 вересня 2016

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради