Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

У Кривому Розі спостерігається зменшення об'єму шкідливих викидів

Створено: 2011-09-28 08:41:44Оновлено:

28 вересня відбулося пленарне засідання 13-ї сесії Криворізької міської ради, на якому було розглянуто 66 питань.

Першим розглядалося питання щодо екологічного стану Кривого Рогу, з якого доповідав начальник управління екології виконкому міськради Олександр Скакальський. Він відзначив, що в цілому за перше півріччя 2011 року порівняно з аналогічним періодом минулого року об'єм шкідливих викидів криворізькими підприємствами скоротився на 9% і склав 177 тисяч тонн. Це досить значне зниження. Зросли і витрати підприємств на екологічні заходи – майже на 6%. За перше півріччя вони склали 561,6 мільйона гривень.

Найбільш масштабні програми реалізуються на Північному і Центральному гірничо-збагачувальних комбінатах та на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». Серйозна робота з реалізації екологічних проектів також ведеться Інгулецьким ГЗК та іншими великими підприємствами. Проте, на тлі загального зменшення викидів, відмічено зростання викидів на металургійному виробництві і в шахтоуправлінні АМКР – на 17%, Хайдельберг-цемент Україна – на 25%, на Криворізькому залізорудному комбінаті – на 11%.

Тож для гірничо-металургійних підприємств міста на сесії міської ради розроблені та прийняті пропозиції та рекомендації, у тому числі з впровадження автоматичних систем моніторингу, затвердження санітарно-захисних зон й інших заходів, що дозволяють зменшити екологічне навантаження.

«У цілому цього року в ході реалізації екологічної програми буде освоєно 646,4 мільйона гривень. При цьому за станом на 1-е вересня 400 мільйонів вже направлено на відповідні проекти. З уже здійснених і таких, що проводяться на теперішній час в рамках Програми заходів, хочу відзначити збільшення об'ємів подачі води у Карачунівське водосховище. Завдяки чому вперше за довгі роки у водосховищі рівень припинив знижуватися. Була забезпечена більш довготривала подача води в річку Інгулець – фінансування склало 31,2 мільйона гривень. У результаті промивання вміст хлоридів у річковій воді зменшився майже втричі – з 800 міліграмів на літр, до 290 міліграмів, при нормі 350 міліграмів», - зауважив міський голова Юрій Вілкул.

Крім того, Ю.Вілкул додав, що вдалося значно знизити показники жорсткості води. 4,5 мільйона гривень направлено на будівництво загальноміських очисних споруд – Центральної і Південної станцій аерації. Йде будівництво каналізаційних колекторів і мереж. Виділені кошти на будівництво полігонів для твердих побутових відходів. Продовжується очищення русла річки Саксагань, здійснюється ціла низка інших заходів.

Міський голова Юрій Вілкул з цього питання зазначив, що виконання усіх заходів, знаходиться на постійному контролі. Моніторинг усіх показників на всіх підприємствах здійснюватиметься щоквартально.

(0564)92 13 03, [email protected]

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради