Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

У Кривому Розі прийнятий План дій зі сталого енергетичного розвитку міста до 2025 року

Створено: 2017-04-27 12:08:22Оновлено: 2017-04-28 11:00:14

На XX сесії Криворізької міської ради депутати затвердили План дій зі сталого енергетичного розвитку міста Кривого Рогу до 2025 року. Його реалізація дозволить зменшити витрати на енергоносії, модернізувати житлові об’єкти та об’єкти комунальної інфраструктури міста.

Підписавши "Угоду мерів" ще в 2011 році, Кривий Ріг, з одного боку, отримав унікальну нагоду повністю трансформувати всю місцеву енергетику відповідно до принципів сталого енергетичного розвитку з використанням усього наявного досвіду Європейських міст, а з іншого боку, взяв на себе низку зобов’язань, які вимагають мобілізації всього наявного людського та ресурсного потенціалу з метою забезпечення належного рівня енергетичної безпеки.

Для досягнення цієї мети містом у 2013 році був розроблений "План сталого енергетичного розвитку міста Кривого Рогу до 2020 року" (SEAP), який затверджено рішенням Криворізької міської ради від 27.03.2013 №1838 та погоджено Європейською комісією.

Прийняття SEAP є важливим та послідовним кроком міста в напрямку розвитку та активізації співпраці в межах цільових міжнародних проектів з енергозбереження та значним досягненням, яке було зроблено вперше серед великих за чисельністю міст України.

Ухвалення SEAP відкриває для Кривого Рогу нові можливості у сфері зменшення негативного екологічного навантаження на його мешканців, впровадження системного підходу до впровадження енергоефективних заходів, створення передумов залучення додаткових фінансових ресурсів.

Єврокомісія прийняла розроблений у 2013 році SEAP з деякими зауваженнями та пропозиціями щодо його вдосконалення.

З метою вдосконалення і врахування зауважень Єврокомісії до діючого SEAP за підтримки проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" було доопрацьовано План сталого енергетичного розвитку міста Кривого Рогу до 2020 року.

В червні 2016 року під час чергового засідання робочої групи з питань виконання Плану дій сталого енергетичного розвитку міста до 2020 року було презентовано оновлений SEAP. У заході взяли участь представники проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні", консультанти-розробники SEAP – представники ТОВ «Арніка-Центр» та регіонального навчального центру «Айтікон», керівники профільних управлінь виконкому міської ради, виконкомів районних у місті рад, представники комунальних, державних і приватних підприємств, громадських організацій тощо, які висловили пропозиції по внесенню змін до проекту.

7 квітня 2017 у приміщенні виконкому міської ради відбулося засідання тимчасової робочої групи з доопрацювання Плану сталого енергетичного розвитку міста Кривого Рогу до 2020 року, де було презентовано доопрацьований План дій зі сталого енергетичного розвитку міста Кривого Рогу до 2025 року.

Документ враховує суттєві зміни, які відбулися за останні роки в державній політиці щодо енергозбереження та використання відновлювальних і альтернативних джерел енергії.

Були переглянуті обсяги та джерела фінансування проектів.

Основні цілі SEAP до 2025:

1. Скоротити викиди парникових газів на 31,7% (421,9 тис. т СО2).

2. Скоротити річне споживання енергетичних ресурсів на 26,3%    (1 287,7 тис. МВт∙год.).

3. Замістити частку традиційних джерел енергії за рахунок відновлювальних та альтернативних на 3,1% (145,4 тис. МВт∙год. / 15,5 м3 природного газу).

4. Скоротити річні видатки на паливно-енергетичні ресурси щонайменше на 1 551,0 млн. грн.

27 квітня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради