Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Кривий Ріг впроваджує кращий європейський досвід щодо забезпечення енергоефективності навчальних закладів

Створено: 2017-01-27 13:49:32Оновлено: 2017-01-27 13:52:43

Під керівництвом міського голови Юрія Вілкула у Кривому Розі були розроблені і впроваджуються заходи з енергозбереження та зниження тепловтрат в освітніх закладах– школах і дитячих садках.

З 2016 року в школах і дитячих садках   розпочата робота  зі  встановлення індивідуальних теплових пунктів для обліку, розподілу та регулювання подачі тепла. У рамках партнерства з німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ, підписаного першим заступником мера Євгеном Удодом, було встановлено чотири таких пункти в 110, 115, 117, 123 школах.

Директор школи №115 Сергій Плотніков сказав: «Цей прилад дозволить нам суттєво економити тепло. А головне – підтримувати комфортну температуру в класах. В залежності від температури навколишнього середовища і температури всередині будівлі буде регулюватися подача теплоносія. За попередніми підрахунками, окупність пункту – півтора опалювального сезону. Тобто, якщо опалювальний сезон триває з жовтня по квітень, то за дев'ять місяців експлуатації він себе повністю окуповує».

Крім того, у 115 школі за кошти міського бюджету 100% замінили  вікна на енергозберігаючі, це дозволило підвищити температуру в класах на 3-4 градуси. Загалом, минулого року в закладах освіти більше трьох тисяч старих вікон замінили на сучасні - енергозберігаючі.

В. о. начальника управління освіти та науки  Кріпак Тетяна зазначила: «У 2017 році буде продовжена робота по встановленню індивідуальних теплових пунктів. У нас є чотиризаклади, які  перемогли  в конкурсі «Громадський бюджет» на встановлення теплових пунктів - дитячі садки 183, 88; школи 65 і 60. Крім того, у міському бюджеті закладені  кошти на встановлення п'яти ІТП в інших навчальних закладах».

В першу чергу, теплові пункти розміщують  у закладах інтернатного типу, реабілітаційному центрі та ліцеї №81. Тобто, там  де є значне споживання теплової енергії.

Також, у 2016 році Кривий Ріг підписав Меморандум про співпрацю з Національним агентством з енергозбереження Польщі у сфері енергоефективності. Мова йде про проведення комплексної термомодернізації будівель - утеплення фасадів, підвальних приміщень, дахів, перекриттів, ремонту або заміні систем опалення з використанням теплоізоляційних технологій.

До проекту увійшли Криворізька гімназія №95 та спеціалізована школа №4. Впровадження польського досвіду термомодернізації будівель дозволить на 50% зменшити  втрати тепла в криворізьких школах.

Довідково:
У рамках виконання програми з підвищення енергоефективності, за п'ять років у закладах освіти встановили понад 8 тисяч енергозберігаючих вікон. Всі установи бюджетної сфери оснащені приладами обліку теплової енергії. У всіх школах Кривого Рогу встановлені сучасні електричні бойлери з високим показником енергоефективності. Проводиться планова заміна електричних лампочок на енергоекономні і світлодіодні.


 

27 січня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради