Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Заходи управління охорони здоров`я виконкому міської ради у період з 22.02.2010 по 26.02.2010

Створено: 2010-02-26 14:10:52Оновлено:

22.02.2010 відбулося засідання медичної ради управління охорони здоров’я виконкому міської ради, на якій був заслуханий аналіз роботи за 12 місяців 2009 року. Заслухавши інформацію головних спеціалістів управління охорони здоров'я виконкому міської ради Медична рада визначила, що за 12 місяців 2009 року по місту має місце стабілізація показника народжуваності, зниження показників загальної малюкової та перинатальної смертності, інвалідності дитячого населення, смертності всього населення від туберкульозу, хвороб серцево-судинної системи та органів травлення, захворюваності на туберкульоз дітей та підлітків, деструктивних форм туберкульозу, захворюваності на онкопатологію та занедбаних випадків онкозахворювань, мають тенденцію до зросту показники кількості ліжок денних стаціонарів в поліклініках та оперативних втручань в умовах поліклінік.

Високими залишаються показники захворюваності на туберкульоз, смертності серед ВІЛ-інфікованих, зріс показник інвалідності працездатного населення.

 Роботу лікувально-профілактичних закладів міста за 2009 рік медична рада визнала задовільною. Також затверджено план заходів щодо покращенню показників. З метою покращення показників, медичною радою затверджено план заходів на 2010 рік.

23.02.2010 на базі Кз «Міська клінічна лікарня №2» відбулося чергове засідання «пульмошколи», в якому прийняли участь лікарі-терапевти, пульмонологи, завідуючі терапевтичних відділень. Тема засідання: «Кашель як симптом різноманітних захворювань. Диференційна діагностика та лікування». Лікарям були надані рекомендації щодо алгоритму дій при зверненні пацієнтів з вищевказаним симптомом.

24.02.2010 в м. Дніпропетровську відбулося засідання обласної асоціації хірургів. Були розглянуті питання щодо аналізу роботи хірургічної служби Дніпропетровської області за 2009 рік. На нараді було зазначено, що удосконалення системи забезпечення і контролю за якістю медичної допомоги відбувається шляхом контролю стандартів якості діагностики та лікування з відповідністю до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 26.03.2009 № 189 «Про порядок контролю та управління якістю медичної допомоги». Питання професійної підготовки лікарів-хірургів залишається актуальним.

Укомплектованість лікарями підрозділів загальнохірургічного профілю по області складає 82%, по м. Кривому Рогу – 86%.

Щодо підвищення кваліфікації лікарського медичного персоналу хірургічних відділень зазначено про значний відсоток (до 70%) лікарів з вищою та першою кваліфікаційними категоріями зі спеціальністю - хірургія.

За минулий 2009 рік продовжується тенденція збільшення кількості оперативних втручань, але необхідно зазначити, що збільшення відбулося за рахунок оперативних втручань планового порядку.

Як позитивний момент відмічено за 2009 рік збереження інтенсивності показника хірургічної активності у хірургічних стаціонарах. За минулий рік мініінвазивні технології продовжують розширювати діапазон хірургічних втручань, насамперед при жовчно-каменій хворобі.

 Із всіх оперативних втручань по Дніпропетровській області при жовчно-каменій хворобі мініінвазивним методом виконано до 59% операцій, по м. Кривому Рогу до 52%.

Удосконалення та найбільш широке впровадження цієї технології є тим резервом для більш успішного лікування холециститів. Також було відмічено про недостатні фінансові та матеріальні ресурси медичних закладів, продовжує зберігатися знос технічного потенціалу служби, що потребує рішень на державному рівні. Але в цілому, показники роботи хірургічної служби міста корелюються по службі Дніпропетровської області.

25.02.2010 в управлінні охорони здоров’я відбулася робоча нарада за участю спеціалістів управління охорони здоров’я та медичних працівників КЗ «Станція швидкої медичної допомоги», КЗ «Міська дитяча лікарня №4», КЗ «Міська клінічна лікарня №8», КЗ «Пологовий будинок №1». На якій розглядалося питання щодо якості надання медичної допомоги немовлятам в акушерських стаціонарах та реанімаційних відділеннях КЗ «Міська лікарня №4» та КЗ «Міська клінічна лікарня №8». З метою удосконалення надання медичної допомоги новонародженим вирішено здійснити перевірку оснащення бригади КЗ «Станція швидкої медичної допомоги», яка надає допомогу дитячому населенню, забезпечити проходження дитячими лікарями – реаніматологами станції швидкої медичної допомоги курсів по первинній реанімації новонароджених на базі КЗ «Міська дитяча лікарня №4», забезпечити до міського управління охорони здоров’я та головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації щоденну інформацію про тяжко хворих дітей. Координацію роботи неонатологічної служби покласти на міського позаштатного неонатолога Шелевицьку В.А.

26.02.2010 на базі КЗ «Міський клінічний пологовий будинок №1» відбулось засідання Криворізького відділу асоціації акушерів-гінекологів. На засіданні були підведені підсумки роботи акушерсько-гінекологічної служби міста за 2009 рік. Як відмічено у доповіді головного експерта акушера –гінеколога управління охорони здоров’я Желязкової Т.Л., у 2009 році КЗ «Міська лікарня №7» акредитована та отримала сертифікат «Лікарня доброзичлива до дитини». У місті пологові відділення приймають участь у проекті USAID, який обумовлює впровадження у роботу сучасних перинатальних технологій. Це: підготовка сімейних пар до пологів, участь партнера у пологах, демедикалізація пологів. Також, слід відмітити, що показник пологів на 1000 жінок фертильного віку по місту залишається на рівні минулого року. Один із основних показників роботи акушерко-гінекологічної служби – перинатальна смертність немовлят, знижений в порівнянні з 2008 роком на 15,4%. Завдяки ефективній роботі служби по плануванню сім’ї по місту досягнуто зниження показника абортів у порівнянні з 2008 роком на 5,9%. Відмічається щорічний приріст дітей, народжених від ВІЛ інфікованих матерів. В порівнянні з 2008 роком у звітному році їх кількість збільшилась на 13 %. Завдяки проведенню антиретровірусної терапії, відсоток передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини складає 9% .

Після обговорення доповіді Желязкової Т.Л., робота акушерсько-гінекологічної служби признана задовільною.

В цей же день на базі обласного комунального закладу «Криворізьке медичне училище підвищення кваліфікації» відбулася атестація молодших медичних спеціалістів закладів охорони здоров’я м. Кривого Рогу, на якій присвоєно 42 категорії молодшим медичним спеціалістам та підтверджено існуючі кваліфікаційні категорії 46 особам. Атестаційною комісію підтверджено високий рівень знань молодших медичних спеціалістів.


© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради