Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Завдяки конкурсу «Громадський бюджет» у Кривому Розі в 2018 році буде реалізовано 47 проектів з розвитку міста

Створено: 2018-01-26 15:17:18Оновлено: 2018-01-26 15:20:31

На сьогодні вже йде етап укладання договорів між переможцями конкурсу «Громадський бюджет» і профільними управліннями, які в 2018 році будуть займатися безпосередньою реалізацією проектів.

Наприкінці минулого року в Кривому Розі підвели підсумки третього конкурсу «Громадський бюджет». Городяни шляхом відкритого голосування вибрали 47 кращих проектів, які були розподілені на три категорії в залежності від розміру проекту (малі до 100 тисяч гривень, середні від 101 до 400 тисяч гривень, великі від 401 до 1400 тисячі гривень).

«З кожним роком інтерес жителів Кривого Рогу до конкурсу «Громадський бюджет» зростає. Це помітно по кількості поданих проектів і по активності голосування криворіжців. Якщо в 2016 році було подано 82 заявки на участь у конкурсі, то в 2017 році криворіжці подали 145 проектів і, як вирішили самі городяни, - 47 з них будуть втілені в життя. У порівнянні з минулими конкурсами значно збільшилася і кількість учасників голосування. Загальна кількість голосів, відданих за проекти 2018 року склала майже 103 тисячі. Це в 2 рази більше ніж у 2017 році », - сказав мер Юрій Вілкул.

Найбільша кількість проектів-переможців «ГБ-2018» у Саксаганському, Покровському та Долгинцівському районах. Серед переможців проекти в наступних напрямках: освіта (16), фізична культура і спорт (8), благоустрій (7), енергоефективність (5), культура (4), соціальний захист (3) і туризм (3).

«Ми відкриті до хороших, позитивних змін, які покращують наше місто і підвищують якість життя городян», - підкреслив міський голова.

За пропозицією мера Юрія Вілкула в 2016 році було у півтора рази збільшено фінансування «Громадського бюджету» - з 10 до 15 млн. грн. а також було зменшено співфінансування для учасників - з 10 до 5%, що привернуло ще більше учасників-проектів.

«Громадський бюджет» у Кривому Розі - це один із реальних прикладів того, як можна об'єднати зусилля міської влади і жителів у розвитку рідного міста, запропонувати ідею і за допомогою міста втілити її в життя. Кривий Ріг став одним з перших міст в Україні, яке почало використовувати такий європейський механізм участі громади у розвитку міста. І ми продовжимо залучати сучасні технології та підходи, щоб робити наше місто ще кращим», - сказав народний депутат, член виконкому Костянтин Павлов.

Гроші на реалізацію конкурсу проектів у повному обсязі закладені в міському бюджеті на 2018 рік.

Довідково:

Кривий Ріг одними з перших в Україні почав системно реалізовувати європейський проект «Громадський бюджет». Його суть полягає в тому, що з міського бюджету виділяється певна сума на реалізацію проектів розвитку міста, а які проекти будуть реалізовані, вибирають самі жителі. Після цього проекти-переможці отримують фінансування з міського бюджету. Всі ініціативи криворіжців, переможців конкурсу «Громадський бюджет-2017» вже працюють і були гідно оцінені жителями. Значна кількість з них зроблені у освіти: благоустрій на територіях загальноосвітніх установ, підтримка інноваційних методів освіти, національно-патріотичного виховання та виховання підростаючого покоління, проектів з енергозбереження в установах бюджетної сфери міста. Створено центр з музикотерапії як складової забезпечення оздоровчо-освітньої роботи з дітьми дошкільного віку. Серед інших - проекти соціального спрямування, організації культурного відпочинку, підтримки спортивного дозвілля та ін.

 


 

26 січня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради