Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Європейські консультанти ЄБРР відзначили рівень підготовки криворізького проєкту будівництва заводу з перероблення побутових відходів

Створено: 2021-06-25 15:20:59Оновлено: 2021-06-25 15:22:49

У межах програми міського голови Костянтина Павлова триває підготовка до будівництва сучасного екологічного комплексу з перероблення побутових відходів (ТПВ). Консультанти Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) співпрацюють із міською владою для підготовки рішення щодо фінансування проєкту. Керівник групи консультантів Томас Дернтль, експерт з поводження із твердими відходами з 35-річним досвідом, відмітив: «Зведення заводу з перероблення ТПВ матиме щонайменше два позитивні ефекти для екології міста: по-перше, завод знизить кількість сміття, що вивозиться на полігони; по-друге, завод вироблятиме компост, який використають для рекультивації відвалів та зменшення запиленості в місті».

Кривий Ріг обрав цивілізований та найекологічніший шлях поводження з побутовими відходами – глибинне перероблення з подальшим вторинним використанням. Сучасний комплекс з перероблення сортуватиме побутові відходи, після чого компоненти, які мають цінність, перероблятимуть для подальшого використання в різних галузях. До того ж є плани отримувати RDF-паливо (від «Refuse Derived Fuel» — «тверде відновлене паливо»), здатне замінити традиційне паливо для промпідприємств, зокрема для Криворізького цементного заводу. Іншим продуктом перероблення стане так званий вторинний ґрунт — технологічний компостний матеріал. За його допомогою здійснюватиметься рекультивація гірничо-рудних відвалів. Так зменшиться пиління з відвалів, і в підсумку — покращиться стан повітря.

Заступник міського голови Олександр Катриченко зустрівся з консультантами ЄБРР з Австрії. «Щодо прийняття Банком рішення про фінансування: Кривий Ріг, зі свого боку, за запитом ЄБРР підготував максимально повну інформацію з усіх необхідних питань. Також нам вдалося вирішити одне з найважливіших питань – уже виділена та документально оформлена земельна ділянка в ізольованій промзоні, де немає житлових будинків. Міський голова поставив завдання зробити все, щоб місто якнайскоріше отримало позитивне рішення ЄБРР щодо будівництва екологічно безпечного комплексу з перероблення відходів», — зазначив Олександр Катриченко.

Томас Дернтль відзначив професіоналізм Криворізького проєктного офісу та рівень підготовки документації проєкту будівництва заводу з перероблення побутових відходів.

За результатами візиту з консультантами з Австрії будуть сформовані рекомендації до ЄБРР. На їх основі спеціалісти Банку зможуть розглянути заявку, подану містом, щодо фінансування проєкту будівництва комплексу з перероблення ТПВ.

Від моменту отримання коштів комплекс з перероблення твердих побутових відходів (ТПВ) має бути побудований упродовж кількох років. Завдяки цьому покращать екологію міста та створять щонайменше 150 нових робочих місць.

У межах партнерства з ЄБРР Кривий Ріг уже придбав 54 сучасні тролейбуси. Крім цього готуються до реалізації проєкти з санації та утеплення шкіл та садочків, а також з підвищення ефективності транспортної мережі.

 

25 червня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради