Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ЗВІТ про роботу міської робочої групи з питань обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів у 2016 році

Створено: 2017-01-25 16:33:11Оновлено: 2017-01-25 16:38:18

Протягом 2016 року міською робочою групою з питань обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів проведені заходи cтосовно встановлення та упередження порушення суб’єктами господарювання законодавчих вимог щодо обігу, споживання і торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями, пивом, тютюновими  виробами, у т.ч. контрабандною, фальсифікованою продукцією, особам які не досягли 18 років. Особлива увага приділялась питанню щодо надходження акцизного податку, наявності у суб’єктів господарювання відповідних ліцензій, недопущення порушення цінових вимог на таку продукцію.  Проведена робота мала на меті не тільки виявляти порушення і притягувати винних до відповідальності, а й підвищити відповідальність підприємництва,  громадян, підростаючого покоління  перед законодавчо установленими  нормами та правилами, ведення  здорового  способу  життя. 

До складу міської робочої групи входять представники структурних підрозділів виконкому міської ради, Державних податкових інспекцій міста, Національної поліції та Держспоживслужби. Також до виконання завдань міської робочої групи залучаються відповідні робочі групи при виконкомах районних у місті рад.

У 2016 році сектором протидії незаконному обігу підакцизних товарів головного оперативного відділу Криворізької південної об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Дніпропетровській області за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання, без одержання відповідної ліцензії, порушенням умов ліцензування у сфері обігу алкогольної продукції складено 25 адміністративних протоколів за частиною 1 статті 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За незаконне виготовлення, зберігання, збут алкогольної продукції, підроблення марок акцизного податку відкрито 4 кримінальні провадження. Припинено діяльність 2 підпільних цехів із виробництва горілчаних виробів. Загалом із незаконного обігу вилучено 260 декалітрів спирту та лікеро-горілчаних напоїв на суму понад 287 тис.грн. Протягом звітного періоду ліквідовано осередки продажу контрабандних тютюнових виробів.

Районними робочими групами у 2016 році із залученням органів  Національної поліції,  податкових інспекцій було проведено 590 рейдових заходів, обстежено більше 2 тисяч об’єктів бізнесу, де здійснюється продаж алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів. Встановлено 27 фактів продажу фальсифікату та складено відповідні протоколи, вилучено 1435,6 літрів самогону та фальсифікованого алкоголю, а справи направлено на розгляд районних судів.

Криворізькими об’єднаними державними податковими інспекціями протягом звітного періоду проведено 27 фактичних перевірок з питання додержання суб’єктами господарювання вимог, встановлених законодавством України, які є обов’язковими до виконання при здійсненні торгівлі алкогольними напоями, пивом, тютюновими виробами. До 17 суб’єктів господарювання за торгівлю алкогольними напоями, пивом, тютюновими виробами  без відповідної ліцензії, продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання не в місцях громадського харчування,  за цінами нижчими за встановлені мінімальні роздрібні ціни на таку продукцію застосовано фінансових санкцій на суму 332,6 тис.грн.

Крім того, припинено роботу 41 незаконно встановленого літнього майданчика, які було розміщено із значними порушеннями санітарних правил, реалізацією алкогольних напоїв, що виготовлені підпільним шляхом.

Загалом результати означеної роботи відобразилися на рівні надходження коштів від сплати суб’єктами господарювання акцизного податку, якого у 2016 році фактично надійшло 189 млн.грн, що на 10,7% перевищило планові показники.

Одним із поширених зловживань несумлінних підприємців, які намагаються заробити гроші на здоров’ї підлітків, нехтуючи усіма принципами суспільної моралі та відповідальності, є продаж «дорослої» продукції дітям. Відповідно до чинного законодавства  за продаж алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів неповнолітнім застосовуються штрафні санкції, анулюються відповідні  ліцензії.  

За результатами роботи у 2016 році було встановлено 24 випадки продажу дітям забороненої продукції. За порушення вимог статті 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв  та тютюнових виробів» до всіх порушників застосовано фінансові санкції на суму 231,2 тис.грн., 12 суб’єктам господарювання анульовано ліцензії.

На виконання рішення міської ради від 30.10.2013 №2250 «Про протидію поширенню вживання та продажу алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів серед осіб, які не досягли 18 років» проведено моніторинг роботи об’єктів торгівлі (магазини, павільйони, кіоски, у т.ч. в складі торговельно-зупиночних комплексів, заклади ресторанного господарства), які розміщено в 300 метровій зоні біля закладів, де перебувають діти. На сьогоднішній день у місті встановлено функціонування 479 таких об’єктів, у 15 - виявлено продаж алкогольної та тютюнової продукції дітям.

Для оперативного реагування на факти порушення обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів стосовно дітей, продовжують функціонувати «телефони довіри»  виконкомів районних у місті рад: 90-67-79 (Металургійний район), 71-67-18 (Довгинцівський район), 440-32-37 (Покровський район), 21-00-65 (Інгулецький район), 64-35-45 (Саксаганський район), 35-15-82 (Тернівський район), 90-07-45 (Центрально-Міський район),  служби у справах дітей виконкому міської ради 74-81-36, управління розвитку підприємництва 92-13-76. Протягом 2016 року всього надійшло 12 звернень щодо порушення обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Всі повідомлення опрацьовано, за встановлені порушення до окремих суб’єктів господарювання застосовано штрафні санкції на суму близько 14 тис. грн.

Упродовж 2016 року під час інформаційних зустрічей, навчань з суб’єктами господарювання та споживачами, «прямих телефонів», виступів на теле- та радіопередачах, інтерв’ю в мас-медіа, друкованих ЗМІ проведено понад 200 інформаційно-роз’яснювальних заходів з питань захисту прав споживачів, у тому числі щодо прав і обов’язків споживачів при придбанні алкогольних напоїв, обов’язків суб`єктів господарювання щодо дотримання ними правил торгівлі алкогольними напоями, пивом та тютюновими виробами та передбачену законодавством відповідальність за порушення прав споживачів, шкоду нанесену їх здоров’ю та життю. На сайті Криворізької міської ради розміщено понад 50 статей з питань пов’язаних з обігом алкогольних напоїв.

Підрозділами виконкому міської ради було проведено близько 1000 цільових рейдів стосовно дітей, учнівської та студентської молоді з метою своєчасного виявлення та попередження алкоголізму та тютюнопаління. 

Для формування стереотипів здорового способу життя, для дітей та молоді проведено:

  • Ø понад 1500 заходів різного спрямування щодо запобігання тютюнової залежності серед дітей та молоді, захисту здоров`я, прав людини жити у середовищі, вільному від тютюнового диму;
  • Ø 70 інформаційних зустрічей, бесід, годин спілкування, тренінгів, круглих столів виховних годин, спортивних змагань, відео лекторіїв; 
  • Ø 65 єдиних профілактичних днів з правової та профілактичної тематик, лекцій лікаря-нарколога, інформаційних зустрічей з працівниками ювенальної превенції та служб у справах дітей;
  • Ø тренінги, флешмоби, акції «Міняю цигарку на цукерку», «Кинь цигарку, з’їж цукерку», «Міняю шкідливу звичку на цікаве захоплення» з виготовленням листівок, буклетів, інформ-дайджестів, відео презентацій.

Кривий Ріг за здорове майбутнє та активну життєву позицію! 

Основними напрямами роботи міської робочої групи з питань обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів у 2017 році визначено:

- проведення  заходів з питань  своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати акцизного податку до міського бюджету;

- протидія обігу фальсифікованих алкогольних напоїв, контрабандних тютюнових виробів, їх безліцензійному продажу;

- моніторинг дотримання суб’єктами господарювання правил торгівлі алкогольними напоями, пивом, тютюновими виробами;

- упередження фактів вживання та продажу алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів серед осіб, які не досягли 18 років, у першу чергу в об’єктах бізнесу, які розміщено в 300 метровій зоні біля закладів із тимчасовим перебуванням дітей;

- проведення превентивних, інформаційно-роз’яснювальних заходів з метою пропагування здорового способу життя, без зловживань та порушень громадського порядку серед дітей та молоді.

 


 

25 січня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради