Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

У Кривому Розі за підтримки губернатора Олександра Вілкула проходить реконструкція академічного театру драми та музичної комедії імені Тараса Шевченка

Створено: 2012-07-24 12:33:47Оновлено:

Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул провів виїзну нараду у порядку контролю за ходом реконструкції Криворізького академічного театру драми та музичної комедії імені Тараса Шевченка. Реконструкція театру проходить в рамках Регіональної програми розвитку театрів на Дніпропетровщині, яка розроблена й прийнята з ініціативи Олександра Вілкула.

Окрім фінансової підтримки на ремонт і реконструкцію театральних закладів обласна влада приділяє велику увагу популяризації високого театрального мистецтва та підвищенню ролі театрів у культурному житті Дніпропетровської області. Цього року театру імені Тараса Шевченка у Кривому Розі Міністерство культури України з ініціативи Олександра Вілкула надало статус «академічний». Це стало потужним імпульсом для подальшого творчого зростання акторського колективу театру, збагачення його репертуару та розширення гастрольної діяльності, а також середня заробітна плата працівників театру з 1 серпня 2012 року зросте на 30%.

«Обласна влада системно створює можливості для розвитку на Дніпропетровщині високого театрального мистецтва. Театр – колиска культури людської цивілізації. Дніпропетровщина має власні давні театральні традиції, і завдання обласної влади – примножувати цю славну спадщину нашого регіону. Сьогодні соціально-економічне відродження області супроводжуватися культурним відродженням. В області проходять сотні різноманітних фестивалів, розвиваються театри, музеї, музичне, кінематографічне й образотворче мистецтво, надається підтримка талановитій молоді. Все це в комплексі дає потужний імпульс розвитку Дніпропетровщини і всієї України», - сказав Олександр Вілкул.

У рамках проекту реконструкції театру імені Тараса Шевченка в Кривому Розі відремонтовано сцену, глядацьку залу, встановлено нові крісла для глядачів, металопластикові вікна, реконструйовано покрівлю. Цьогоріч передбачено провести реконструкцію зовнішнього фасаду, відремонтувати підлогу, провести внутрішнє оздоблення, реконструювати системи опалення, освітлення, вентиляції та водопостачання, замінити дверні блоки, провести заходи з протипожежної безпеки, тощо. Повна вартість реконструкції становить 23,5 млн грн.

«Реконструкція академічного театру імені Тараса Шевченка у Кривому Розі, яка проходить за підтримки губернатора Олександра Вілкула, – це реальний внесок у розвиток високого театрального мистецтва Кривбасу, Дніпропетровщини і всієї України. Завдяки губернатору громада Кривого Рогу вже восени 2012 року фактично отримає нове приміщення театру, яке відповідатиме сучасним стандартам», - сказав перший заступник Криворізького міського голови Костянтин Павлов.

Розвиток театрального мистецтва у місті Кривому Розі починає свій відлік з початку XX століття, на той час у місті існувало декілька приватних театрів «Гігант», «Чари», «Новий театр». Перший радянський театр було створено у 1919 році на базі трупи місцевого театру «Колізей». З 1931 року починає діяти Український державний драматичний театр «Кривбас».

У 1949 році відбувається реорганізація театрів: Криворізький український театр імені Жовтневої революції об’єднують із пересувним українським Дніпропетровським театром, а у Кривий Ріг перебазовується Дніпродзержинський театр російської драми перейменувавшись у Криворізький драматичний театр ім. Т.Г Шевченка.

Протягом 2010-2011років у Криворізькому міському театрі драми та музичної комедії було показано 463 вистави, які подивилися 91,5 тис глядачів. Крім театру імені Тараса Шевченка у місті діють ще два: міський театр ляльок та міський театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху». У квітні поточного року двом театрам міста – імені Тараса Шевченка та «Академія руху» рішенням Колегії Міністерства культури України надано статус «академічний». Протягом 2010-2011 років цими театрами було показано 1 060 вистав, які подивилися 108,2 тис глядачів.

Для відродження культурних традицій, шанування високого театрального мистецтва на Дніпропетровщини з 2011 року за ініціативи Олександра Вілкула реалізується Регіональна програма з розвитку театрів. Згідно з нею 100% доходів театрів від оренди залишаються у їхніх бюджетах. Раніше від 30 до 70% доходів віддавалося до обласного бюджету. У всіх найбільш відомих торгово-розважальних комплексах області (Мост-Сіті, Караван, Материк, Дафі, Апполло) відкриті концертно-театральні каси. Театрам області для проведення промо-кампаній надається можливість за пільговими тарифами рекламувати свої вистави на місцевих телеканалах області. Також у рамках губернаторської програми запроваджено безкоштовне відвідування театрів учнями навчальних закладів та працівниками бюджетних установ області. За час реалізації програми в 2011 році глядачі переглянули 155 вистав та 89 концертів. Всього безкоштовно відвідати театри отримали можливість майже 10 тисяч учнів та близько 6,5 тисяч працівників бюджетних організацій та установ.

У рамках регіональної програми розвитку театрів 2011 року завершено капітальний ремонт покрівлі Дніпропетровського академічного театру російської драми ім. М.Горького. Цього року на придбання крісел для глядацької зали Дніпропетровського академічного театру опери та балету за ініціативи губернатора виділено з обласного бюджету 1,5 млн грн.

В регіоні щорічно ставиться більше 50 прем'єрних спектаклів. За підтримки Олександра Вілкула проводяться конкурси та фестивалі, зокрема фестиваль-конкурс на вищу театральну нагороду Придніпров'я «Січеславна» та Міжнародний театральний фестиваль «Класика сьогодні», у якому у 2011 році взяли участь 16 театрів із 7 країн – України, Молдови, Румунії, Грузії, Росії, Білорусі, Казахстану.

Минулого року Дніпропетровський обласний український молодіжний театр отримав статус «академічний». Це вже четвертий театр в області, який має статус академічного. Ця зміна статусу надала колективу можливість розширити свій репертуар, зробити його більш різноманітним.

Загалом у 2012 році на підтримку театрів з обласного бюджету буде виділено 56 млн грн, що на 16% більше ніж у 2011 році. За перше півріччя 2012 року середня зарплата театральних працівників Дніпропетровщини зросла на 26%.

Довідка:

У Дніпропетровській області діє 14 професійних театрів: Дніпропетровський академічний театр опери та балету, Дніпропетровський академічний український музично-драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка, Дніпропетровський академічний театр російської драми ім. М.Горького, Дніпропетровський академічний обласний український молодіжний театр, Дніпропетровський міський молодіжний театр-студія «Віримо!», Дніпропетровський муніципальний театр, Дніпропетровський театр КВН, Дніпропетровський телевізійний театр, Дніпродзержинський музично-драматичний театр ім. Лесі Українки, Криворізький академічний театр драми та музичної комедії ім. Т.Г.Шевченка, Криворізький театр ляльок, Криворізький театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху», Павлоградський регіональний театр ім. Б.Захави.


© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради