Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Представництво при реєстрації нерухомості внаслідок встановлення опіки чи піклування

Створено: 2018-03-23 13:37:34Оновлено: 2018-03-23 13:38:57

Міська влада підтримує соціально незахищені верстви населення міста Кривого Рогу у тому числі шляхом проведення інформаційно-роз’яснувальної роботи у сфері надання їм адміністративних послуг.

У зв’язку з тим, що до управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради звертаються представники осіб, які перебувають під опікою та піклуванням, з метою забезпечення реалізації прав таких осіб на нерухомість, роз’яснюємо питання їх представництва.

Особи, над якими встановлюється опіка та піклування

-   опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

піклування встановлюється над неповнолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена.

Існують два способи встановлення опіки та піклування:

1. На підставі рішення суду.

2. На підставі рішення органу опіки та піклування.

Отже, в залежності від способу встановлення опіки та піклування документом, що посвідчуватиме повноваження діяти від імені підопічної особи будуть:

* рішення суду про встановлення опіки та піклування, що набрало законної сили;

* рішення відповідного органу опіки  та піклування.

Особливості звернення опікунів та піклувальників за отриманням послуг з державної реєстрації нерухомості:

-  опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю;

-  особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників;

-  до встановлення опіки або піклування і призначення опікуна чи піклувальника опіку або піклування над фізичною особою здійснює відповідний орган опіки та піклування. Тому, представником у такому разі виступатиме працівник такого органу;

-  якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров'я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад. Тому, представником у такому разі виступатиме керівник такого закладу чи особа уповноважена ним;

-     якщо підопічний є власником нерухомого майна або майна, яке потребує постійного управління, опікун може з дозволу органу опіки та піклування управляти цим майном або передати його за договором в управління іншій особі. У такому разі, за договором управління майном, така особа може  звертатися за реєстрацією нерухомості.

Опікун не має права без дозволу органу опіки та піклування:

1) відмовитися від майнових прав підопічного;

2) видавати письмові зобов'язання від імені підопічного;

3) укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договори щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири.

Піклувальник має право дати згоду на вчинення зазначених правочинів,  лише з дозволу органу опіки та піклування.

Таким чином, для реєстрації  нерухомості опікуну  чи піклувальнику необхідно звернутися до управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради, Центру адміністративних послуг «Віза» чи його територіальних підрозділів, або інших акредитованих суб’єктів та надати наступні документи:

- документ, що посвідчує особу;

-  рішення суду або рішення органу опіки та піклування (в залежності від випадку);

- квитанцію про сплату адміністративного збору;

-  правовстановлюючі документи.

Звертаємо увагу, що при поданні заяви опікуну також необхідно зазначити відомості про документ, що посвідчує підопічну особу, та її ідентифікаційний номер.

Ми працюємо для Вас!
Наші контакти:

 • Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради: м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, буд. 30; тел. 92-03-34, 92-03-22, 74-29-49;    e-mail: [email protected].

 • Центр адміністративних послуг «Віза»: м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1; «ГАРЯЧА ЛІНІЯ»- 0-800-500-459; e-mail: [email protected].


 

23 березня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради