Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Місто виділило `Криворіжтепломережі` 10 млн. грн. для недопущення зупинки котелень через борги населення

Створено: 2017-11-22 17:29:40Оновлено: 2017-11-22 17:33:32

95% коштів, в тому числі отриманих по компенсації субсидій, за постановою уряду, забираються у підприємства «Криворіжтепломережа» для розрахунків за газ. До того ж люди не можуть розплатитися повністю за комуналку за такими високими тарифами, встановленими в Києві, і росте заборгованість за тепло. Зараз вона вже становить понад 440 млн. грн.

Тому кошти з міського бюджету будуть спрямовані на розрахунки з енергетиками, щоб котельні не були зупинені за борги населення. При цьому комунальні підприємства та соціальна сфера, що фінансуються з міського бюджету, боргів перед енергетиками не мають.

«Мер і Олександр Вілкул зробили все можливе і неможливе, щоб опалювальний сезон у Кривому Розі розпочався. Ми не могли допустити, щоб криворіжці сиділи й досі в холодних квартирах, як це відбувається в інших містах», - сказав заступник міського голови з житлово-комунального господарства Олександр Катриченко. Проблема була в держпідприємстві «Криворізька теплоцентраль», яка управляється Фондом держмайна.

Нагадаємо, з 15 жовтня, згідно з розпорядженням мера Юрія Вілкула, у Кривому Розі почалася подача тепла. Саме з цього дня комунальним підприємством «Криворіжтепломережа», яке підпорядковується міськвиконкому і опалює половину міста, почали опалюватися лікувальні установи і дитячі садки. Комунальним підприємством подано тепло в понад 2 200 житлових будинків, 30 лікувальних установ, а також у 182 об'єкта освіти: 77 шкіл, 20 позашкільних установ, 81 садочок, 4 дитячі спортивні школи.

Однак, незважаючи на розпорядження мера, майже два тижні держпідприємство «Кріворожтеплоцентраль», яке опалює іншу половину міста і зараз управляється Фондом державного майна, свої котельні в роботу не запускало. Підприємство, яке знаходиться в стадії банкрутства і виставлене на приватизацію, не могло отримати ліміти на газ від державної компанії НАК «Нафтогаз».

25 жовтня, коли середньодобова температура впала нижче + 8С, мер міста провів екстрене засідання міської комісії з надзвичайних ситуацій і зобов'язав Теплоцентраль примусово почати опалювальний сезон.

Прийняте рішення було направлено керівникам органів управління держпідприємством - Фонду держмайна, Міністерству енергетики, облдержадміністрації, а також главам Державної служби з надзвичайних ситуацій, НАК «Нафтогаз» України та ПАТ «Криворіжгаз». Але ні 25-го, ні 26 жовтня Теплоцентраль не виконала вимогу комісії і не розпочала подачу тепла.

З огляду на критичність ситуації для міста і його жителів, 27 жовтня о 9-ій ранку нардеп Олександр Вілкул зірвав пломби газовиків на всіх шести котельнях «Теплоцентралі» і відкрив вентилі, що подають газ.

Були запущені в роботу всі котельні Теплоцентралі, і місто було повністю забезпечене теплом.


Довідково:

Держпідприємство Теплоцентраль вже три роки подає тепло безпосередньо споживачам і збирає з них гроші. Відомо, що за цей час заборгованість перед НАК «Нафтогаз» це підприємство збільшило на мільярд гривень.

Київські експерти озвучили свою версію колапсу на держпідприємстві. В Інтерв'ю виданню «Коментарі» експерт Сергій Биков сказав: «Насправді, це робиться для того, щоб дешевше приватизувати Теплоцентраль. Однак, цьому заважає міська влада, яка вимагає передачі ТЕЦ у комунальну власність і виступає проти приватизації цього стратегічного для міста підприємства».


 

22 листопада 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради