Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ЦЕНТР «ВІЗА» («ЦЕНТР ДІЇ») РОЗ’ЯСНЮЄ: ЯК ПРОПИСАТИ ДИТИНУ, ЯКЩО ОДИН З БАТЬКІВ ВІДСУТНІЙ?

Створено: 2022-12-02 08:50:24Оновлено: 2022-12-02 08:52:18

Відповідно до норм діючого законодавства України у сфері реєстрації місця проживання, декларування/реєстрація місця проживання, зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання дитини здійснюється за згодою батьків або інших законних представників чи одного з них. Згода може бути надана у присутності особи, яка приймає заяву про реєстрацію місця проживання, або засвідчена нотаріально в установленому законодавством порядку.

Якщо батьки не проживають разом та не домовились з ким саме буде проживати дитина, спір між ними може вирішуватися органами опіки та піклування або судом.

В умовах дії військового стану в Україні трапляються непоодинокі випадки, які унеможливлюють з тих чи інших об’єктивних причин надання зазначеної згоди, що у свою чергу призводить до порушення прав дитини.

З метою захисту прав дітей, в умовах дії режиму воєнного стану на території України реєстрація/зняття з реєстрації їх місця проживання здійснюється без надання згоди другого з батьків (іншого законного представника) – за наявності документального підтвердження факту неможливості надання такої згоди (відповідна довідка, видана Міністерством оборони України, іншим центральним органом виконавчої влади, що здійснює керівництво військовим формуванням, утвореним відповідно до законів України, командира підрозділу Збройних Сил України тощо).

У подальшому, у разі виникнення претензій з боку другого з батьків (іншого представника) щодо здійснення відповідної реєстраційної дії по відношенню до дитини без надання ним згоди, така дія підлягає скасуванню, про що буде попереджений той із батьків (законний представник), який звернувся з порушеного питання.

Нагадуємо, що в умовах дії воєнного стану в Україні офіси реєстрації місця проживання фізичних осіб Центру «Віза» («Центр Дії») виконкому Криворізької міської ради працюють з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 15:30, технічна перерва з 12:30 до 13:00.

Прийом громадян здійснюється за попередньою реєстрацією на вебпорталі Центру «Віза» («Центр Дії») виконкому Криворізької міської ради http://viza.kr.gov.ua або за допомогою QR-кодів:


Ми працюємо для Вас!

Все буде Україна!

 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза» («Центр Дії»):
e-mail: [email protected] 

http://viza.kr.gov.ua

02 грудня 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради