Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Юрій Вілкул: Ми розробили і прийняли соціально орієнтований бюджет міста, спрямований на захист людей

Створено: 2017-12-21 10:15:44Оновлено: 2017-12-21 10:17:48

На відміну від інших міст, в Кривому Розі, навіть в умовах кризи в країні, будуть не тільки збережені, а й розширені міські програми допомоги жителям.

При цьому, через масштабне недофінансування державою охорони здоров'я, медицини та соцсфери, місто буде змушене забрати гроші з ремонтів доріг, дворів та інших статей. Але, якщо цього не зробити, довелося б, як по всій Україні, закривати лікарні, школи, звільняти лікарів і вчителів.

20 грудня депутати Криворізької міськради більшістю голосів прийняли бюджет Кривого Рогу - 2018. Він максимально соціально спрямований: більше 85% коштів буде направлено на допомогу криворіжцям, медицину, освіту і соціальну сферу.

Важлива складова головного фінансового документа - охорона здоров'я. На неї передбачено 849 млн. грн. (12,5% бюджету). На медицину держава виділила лише 65% від необхідних коштів. Решту - бере на себе місто.

На освіту Кривого Рогу держава виділяє  тільки третину від необхідних коштів. Цих грошей не вистачає навіть на виплату заробітної плати педагогічним працівникам і техперсоналу. Тому, на міську освіту буде спрямовано понад 2 млрд.грн. Це 30,5% від загальних витрат міськбюджету.

На реалізацію програми соціального захисту криворіжців, за пропозицією мера Юрія Вілкула, виділять 290 млн. грн. Гроші спрямують на підтримку афганців, чорнобильців, ветеранів, учасників АТО, виплату матеріальної допомоги дітям-інвалідам, лікування дітей, часткову компенсацію послуг тепло- або водопостачання в зв'язку з підвищенням Києвом тарифів.

Начальник Департаменту соціальної політики Інеса Благун сказала: «Ми ретельно опрацьовували кожен пункт програми. Міським головою поставлено завдання максимально враховати інтереси жителів, які в умови кризи в країні й зубожіння населення особливо потребують підтримки та уваги. Це наші ветерани, інваліди, учасники бойових дій, діти-сироти, чорнобильці, афганці, солдати АТО іта їх сім'ї».

За пропозицією народного депутата України Андрія Гальченка, яке було підтримано мером, міська програма соціального захисту окремих категорій мешканців була доповнена по виплаті допомоги - до неї включені чорнобильці, афганці, інваліди МВС, й інші категорії.

У програмі на 2018 рік також збережено пільговий проїзд окремим категоріям громадян, всі пільги учасникам АТО та їх рідним: безкоштовне харчування в дитячих садах і школах для дітей солдатів, що проходять службу в АТО, знижка на житлово-комунальні послуги, безкоштовне оздоровлення дітей в комунальному таборі «Слава», безкоштовний проїзд в комунальному транспорті - трамваях і тролейбусах.

Соціально-орієнтований бюджет Кривого Рогу підтримали депутати фракцій «Опозиційний блок», «УКРОП», депутатські групи ВО «Батьківщина» і «За успішній Кривий Ріг». Утрималися «Солідарність» і «Самопоміч», проти проголосували присутні депутати фракції «Сила людей».


 

 

21 грудня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради