Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Департамент освіти області: Ніде не приділяється увага до позашкільної освіти так, як у Кривому Розі

Створено: 2017-09-21 10:42:35Оновлено: 2017-09-21 10:45:05

Кривий Ріг - один з небагатьох міст Дніпропетровщини де була створена і «працює» система взаємодії: школа - позашкільний заклад - вуз. Залучаючи дітей до технічної творчості в гуртках, їх готують до вступу в університети на технічні спеціальності,  що затребувані в промисловому Кривбасі.

На Всеукраїнському семінарі директорів обласних позашкільних установ, що проходив у Кривому Розі, педагоги позашкільної освіти з Дніпра, Новомосковська, Павлограда та Києва відзначили комплексний, системний підхід у місті до позашкільної освіти.

«Так, як у Кривому Розі, увага до позашкільної освіти в області ніде не приділяється. Ми бачимо, що міська влада приділяє значну увагу його розвитку. Підтвердження цьому - перемоги криворізьких вихованців гуртків на Всеукраїнських і міжнародних конкурсах технічної творчості», - сказала Валентина Середня, начальник департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОДА.

Заступник мера Кривого Рогу Валентина Берлін підкреслила: «Позашкільна освіта вже довгий час державою практично не фінансується. У деяких містах і селах вона взагалі зникла. Але у  Кривому Розі існує розуміння, що така освіта повинна бути, тому що діти після школи повинні чимось займатися, розвиватися. Зараз на державному рівні все частіше чути слова про те, що позашкільну освіту треба зробити платною. У Кривому Розі, згідно з дорученням мера міста Юрія Вілкула, діти відвідують гуртки безкоштовно. Єдине, що оплачують батьки, так це індивідуальні костюми, фарби. А саму роботу позашкільних центрів - ремонти, комунальні платежі, зарплату педагогів - фінансує місто».

Одне з ключових напрямків в діяльності гуртків у Кривому Розі є технічна творчість - такі є при кожному ЦДЮТ.

Ректор Криворізького національного університету Микола Ступник зазначив: «Зараз гостро стоїть питання щодо підготовки фахівців інженерного профілю. Від підприємств надходить багато заявок на набір саме технічних кадрів. Як показує практика, якщо у позашкільному закладі дитина займається технічною творчістю, в подальшому вона обирає технічну спеціалізацію. А це означає, що в майбутньому ми отримаємо кваліфікованих інженерів, гірників, металургів. Але головне - діти точно знайдуть роботу за фахом».

Місто не тільки зберігає, але і розширює мережу позашкільних установ. Сьогодні  у Кривому Розі діють 30 позашкільних навчальних заклади, в них працюють 517 гуртків, які відвідують більше 22 тис. дітей. Завдяки підтримці міської влади з першого вересня зросла заробітна плата педагогам позашкільних установ.


 

21 вересня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради