Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Управління з питань реєстрації виконкому міської ради роз’яснює: момент виникнення речових прав на нерухомість

Створено: 2018-03-21 14:53:37Оновлено: 2018-03-21 14:54:31

Більшість криворіжців, отримавши документ на нерухомість, вважає, що це завершальний етап оформлення прав. Однак чинне законодавство пов’язує момент набуття права власності, з якого громадянин отримує повноцінні можливості розпоряджатись своїм майном, з іншими обставинами.

Тому виконавчий комітет Криворізької міської ради роз’яснює мешканцям міста питання, що стосуються моменту набуття нерухомого майна у власність.

Державна реєстрація – це офіційне визнання державою факту виникнення чи припинення права. Тому право власності та інші речові права (оренда, постійне користування, особистий сервітут тощо) на нерухомість підлягає обов’язковій реєстрації та виникає виключно з моменту його реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Крім того, момент виникнення права власності може бути пов'язаний також з настанням інших додаткових умов:

1) нотаріальне посвідчення (у разі укладання нотаріального договору про відчуження майна);

2) фактична передача майна (у разі якщо договором передбачено укладання акту приймання-передачі);

3) виконання відкладальних або скасувальних умов, передбачених договором (наприклад, оформлення права на земельну ділянку під будівлею, знищення насаджень тощо);

4) сплив строку (у разі набуття права власності за набувальною давністю).

5) завершення будівництва та введення в експлуатацію (для новозбудованих та реконструйованих об’єктів), а у разі самочинного будівництва – отримання рішення суду про визнання права власності на самочинно збудований об’єкт).

Звертаємо увагу! Державна реєстрація нерухомості здійснюється за «заявницьким принципом», тому власнику або уповноваженій ним особі необхідно звернутись до управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради, Центру адміністративних послуг «Віза» чи його територіальних підрозділів, або до інших акредитованих суб’єктів, із заявою про державну реєстрацію нерухомості.

Слід зазначити, що хоча строк розгляду заяви про державну реєстрацію за загальним правилом становить 5 робочих днів, датою і часом державної реєстрації права вважається дата і час реєстрації відповідної заяви.

Ми чекаємо на Вас!
Наші контакти:

 • Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради: м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, буд. 30; тел. 92-03-34, 92-03-22, 74-29-49;  e-mail: [email protected].

 • Центр адміністративних послуг «Віза»: м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1; «ГАРЯЧА ЛІНІЯ»- 0-800-500-459; e-mail: [email protected].


 

 

21 березня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради