Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Депутати від Кривого Рогу домоглися передачі частини лікарень у власність міста

Створено: 2018-03-20 09:50:12Оновлено: 2018-03-20 09:51:32

На сесії Дніпропетровської облради депутати проголосували за передачу 13-ти лікувальних закладів  Кривого Рогу з обласної комунальної власності до  міської. Це – лікарні №3, 5, 9, 11, 14, 16. Дитячі лікарні: №1, 2, 4. Інфекційна лікарня №1, поліклініка №5, пологовий будинок №1, дитяча стоматологічна поліклініка (Металургійний район).

Щоб поліпшити якість медичного обслуговування криворіжців, цього рішення мер Юрій Вілкул і криворізькі депутати всіх рівнів домагалися з 2015 року. На необхідності передачі лікарень місто наполягало, оскільки лікарні, що  знаходяться в обласній комунальній власності, системно недофінансовані з державного бюджету. У 2017 році, щоб не допустити закриття лікарень та скорочення персоналу, місто направило на їх підтримку понад 286 млн. грн., але за законом місто не може фінансувати їх у  повному обсязі.

Ситуація загострилася після прийняття на державному рівні реформи охорони здоров'я - недофінансування по багатьом лікарням тільки за січень-лютий 2018 року склало більше 30%, в тому числі до 25% - по фонду оплати праці. З передачею медустанов у власність міста ці питання будуть вирішуватися на місці.

Депутат Дніпропетровської облради, начальник управління охорони здоров'я Кривого Рогу Костянтин Мурашко сказав: «Це - результат системної і наполегливої роботи депутатів від Кривого Рогу, яку ми проводимо з 2015 року. Тепер місто зможе вибудувати планову роботу з фінансування даних медзакладів: проводити ремонти, ефективно надавати медичну допомогу і підвищувати якість послуг населенню».

«Ми просили передати місту всі 27 медустанов, які підпорядковуються області. Зараз передали 13 і, безумовно, передача лікарень не відбудеться за один день. Але ми продовжуємо роботу і переконані, що й інші заклади перейдуть до міста», - резюмував Мурашко.

У Кривому Розі, на відміну від інших міст, не тільки не закривають медустанови, але й відкривають нові. Незважаючи на кризу в країні, під керівництвом міського голови Юрія Вілкула системно реалізується масштабна програма з будівництва та відкриття нових сучасних амбулаторій. Зараз у Кривому Розі вже діє 38 амбулаторій, до 2020 року заплановано створити ще 27.

У рамках спільного проекту зі Світовим банком у Кривому Розі буде відкрито десять амбулаторій сімейної медицини. Для цього місто раніше за всіх у регіоні виконало необхідні вимоги Світового банку і підготувало проектно-кошторисну документацію. Нові амбулаторії відкриють у мікрорайонах з багатоповерховою забудовою та віддалених районах, щоб максимально наблизити медичну допомогу до більшої кількості  жителів.


 

20 березня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради