Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Моніторингові дослідження якості атмосферного повітря та водних об’єктів міста

Створено: 2018-02-19 15:53:52Оновлено: 2018-02-19 16:01:44

Основою природоохоронної діяльності в місті щодо охорони та поліпшення стану навколишнього природного середовища є комплексна та ефективна реалізація Міської програми вирішення екологічних проблем Кривбасу та поліпшення стану навколишнього природного середовища на 2016-2025 роки (надалі – Міська екологічна програма), яка затверджена рішенням Криворізької міської ради від 28.09.2016 №901,і направлена на створення екологічно безпечних, комфортних умов для життя населення міста Кривого Рогу шляхом зменшення антропогенного навантаження та поліпшення стану довкілля.

За відсутності належного функціонування державного моніторингу стану навколишнього природного середовища при підтримці депутатського корпусу Криворізької міської ради коштом міського фонду охорони навколишнього природного середовища з липня 2017 року проведено  лабораторні дослідження: якості атмосферного повітря; водних ресурсів міста (у т.ч. аналіз проб води при виявленні несанкціонованих скидів стічних вод та інше). Виконавець послуги - ВСП "Криворізький міський відділ лабораторних досліджень  ДУ "Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України".

Контроль за станом атмосферного повітря здійснювався щомісячно по інгредієнтам: пил, діоксид сірки, діоксид азоту, оксид вуглецю, аміак, фенол, сірководнь, формальдегід в житлових масивах, що знаходяться в зоні впливу основних промислових підприємств міста: ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг", ПАТ "Південний ГЗК", ПРАТ "Північний ГЗК", ПРАТ "Центральний ГЗК", ПРАТ "Інгулецький ГЗК", ТОВ "МЕТІНВЕСТ – КРМЗ".

Крім цього, лабораторні виміри якості атмосферного повітря здійснювалися під час настання несприятливих метеорологічних умов та  у разі звернення мешканців міста стосовно надмірного забруднення атмосферного повітря.

Також управлінням екології виконкому Криворізької міської ради організовано виміри середньодобових концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі. Згідно вимог                    РД 52.04.186-89 при визначені середньодобових концентрацій виміри параметрів атмосферного повітря здійснювались 4-ри рази на добу в 100, 700, 1300, 1900.

За результатами контролю якості атмосферного повітря встановлено перевищення граничнодопустимих максимально-разових та середньодобових концентрацій по пилу, діоксиду сірки, аміаку та діоксиду азоту.

Про факти перевищення управлінням екології виконкому Криворізької міської ради направлено листи на Державну екологічну інспекцію в Дніпропетровській області, Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, Криворізьку міську прокуратуру №1.

За результатами лабораторних досліджень проб води річок Саксагань та  Інгулець виявлено перевищення вмісту забруднюючих речовин, що свідчить про їх забруднення неочищеними стічними водами.

Враховуючи зазначене, активізовано роботу із виявлення та ліквідації джерел забруднення річок та водойм міста.

В Покровському, Металургійному, Тернівському та Центрально-Міському районах створені робочі групи із залученням представників відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби в м. Кривому Розі, відділення поліції Криворізького ВП ГУ Національної поліції в Дніпропетровській області, КП "Кривбасводоканал" та громадських організацій. Проведено 12 комісійних обстежень.

Під час обстежень виявлено 9 витоків від домоволодінь приватного сектору Центрально-Міського та Покровського районів міста.

За результатами проведеної роботи витоки ліквідовано (на вулиці Рубіжна в Центрально-Міському районі демонтовано труби, на вулицях Шконди, Колонківська, Новобудов в Покровському районі в трубах встановлено чопи), порушено адмініс-тративні впровадження на 3 громадян.

Питання проведення виконкомами районих у місті рад робіт з виявлення та ліквідації джерел забруднення поверхневих водойм міста, знаходиться на контролі постійної комісії Криворізької міської ради з питань природокористуваня, екології, охорони здоровя та соціального захисту населення ( далі- постійна комісія).

На засідані постійної комісії у жовтні 2017 році розглянуто звіт виконкому Саксаганської  районної в місті ради, робота якою із виявлення та ліквідації джерел забруднення річки Саксагань визначено  недостатньо результативною та такою, що потребує покращення.

У січні поточного року депутатами постійної комісії заслухано звіт виконкому Покровської районної в місті ради щодо організації охорони водойм від забруднення, додержання режиму використання територій водоохоронних зон та прибережних захисних.

У 2018 році роботу з обстеження прибережних територій щодо виявлення джерел забруднення поверхневих водойм продовжено. Так, протягом січня та лютого місяців проведено 4 комісійних обстеження берегової території річок Саксагань та Інгулець в Тернівському та Центрально-Міському районах міста.

В лютому місяці поточного року на території Саксаганського району у зв’язку з пошкодженням на напірному трубопроводі в районі вул. Керченської, поблизу насосної станції шахтних вод, відбувався аварійний скид неочищених стічних вод у річку Саксагань. КП "Кривбасводоканал" виток ліквідовано.

Просимо мешканців міста, у разі наявності інформації про факти несанкціонованих витоків у водойми міста, р. Саксагань та р. Інгулець та забруднення атмосферного повітря звертатися до управління екології виконкому міської ради за телефонами  (056) 71 56 41, 92 13 63 та до виконкомів районних у місті рад за телефонами:

- Металургійний – 92-11-16; 92-11-29

-  Довгинцівський – 405-02-09;

-  Покровський – 440-32-45;

- Інгулецький – 94-80-01;94-80-02; 94-80-04;

- Саксаганський – 64-50-06;

- Тернівський –35-31-56; 35-22-25;

- Центрально-Міський – 90-07-43.

Лише завдяки спільним діям органів місцевого самоврядування та державного нагляду, а також небайдужому ставленню громадськості міста до стану довкілля, можливе його покращення.


 

19 лютого 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради