Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Кривий Ріг - у заручниках підконтрольної Фонду Держмайна «Криворізької теплоцентралі», яка не готова до опалювального сезону

Створено: 2017-08-18 13:32:09Оновлено: 2017-08-18 13:39:00

При цьому підприємства, що підпорядковуються міській влади вже закінчують підготовку до опалювального сезону

Мер Юрій Вілкул поставив завдання, щоб до перщого вересня всі об'єкти бюджетної сфери - школи, дитячі садки, лікарні - були технічно на 100% готові до початку опалювального сезону. І, на сьогодні вже виконано майже 90% робіт. Однак, «Криворізька теплоцентраль», що підкоряється Фонду Держмайна (ФДМ) зриває план підготовки. Майже половина жителів Кривого Рогу може опинитися взимку з холодними батареями.

Ще на березневій сесії депутати міськради прийняли звернення до центральної влади з проханням передати «Теплоцентраль» у власність міської громади. Однак, усупереч поширеній думці міської влади, було прийнято рішення про приватизацію.

Управляє підприємством - Фонд Держмайна. За цей час на «Криворізькій теплоцентралі» вже п'ять разів змінювалися керівники і жоден з них не був узгоджений з керівництвом міста.

Крім того, на початку квітня Господарським судом Дніпропетровської області порушено провадження у справі про банкрутство «Криворізької теплоцентралі», яке перед судом було перетворено з державного в публічне акціонерне товариство (ПАТ). Позов на банкрутство подала дочірня компанії НАК «Нафтогаз України» - «Газ України».

«Кривий Ріг - у заручниках підконтрольної Фонду Держмайна «Криворізької теплоцентралі», яка не готова до нового опалювального сезону», - сказав нардеп Костянтин Павлов.

На нараді головний інженер «Криворізької теплоцентралі» Максим Кустарев доповів заступнику міського голови з житлово-комунального господарства Олександру Катриченко: «На сьогодні на п'яти наших котельних відсутня не тільки подача газу. Відключені всі джерела енергопостачання, всі насосні станції. Тільки одна котельня, найбільша  №1 по вулиці Електричної в Покровському районі - має електропостачання. І то, тільки тому, що вона вузлова і її важко відключити від напруги. Відсутність електроенергії на котельнях означає, що ми не можемо діагностувати обладнання для проведення подальших ремонтів. У наших силах - тільки виконання аварійних робіт на окремих ділянках. «Криворізька теплоцентраль» не може запуститися і почати роботу в опалювальний період».

Ситуацію ускладнюють і зростаючі борги держави перед підприємствами по субсидіях і пільгах на послуги централізованого теплопостачання. Кривий Ріг недоотримав з держбюджету майже 290 млн грн, з них 91 млн. - по «Криворізькій теплоцентралі».

Довідково:

Установи бюджетної сфери Кривого Рогу боргів за спожите тепло не мають - для цього з міського бюджету своєчасно і в повному обсязі виділяються гроші.

Борг населення перед теплопостачальними підприємствами «Криворіжтепломережа» та «Криворізька теплоцентраль» на 1 серпня становить понад півмільярда гривень.

 


 

18 серпня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради