Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Новітні способи захисту права власності

Створено: 2017-07-17 16:34:14Оновлено: 2017-07-17 16:35:22

Досить часто мешканці нашого міста цікавляться, як вони можуть захистити свою нерухомість від незаконних посягань інших осіб.

Місцева влада турбується про дотримання прав криворіжців та проводить систематичну інформаційно-роз’яснювальну роботу, спрямовану на захист прав власників нерухомості.

Незважаючи на розгалуженість суб’єктів, які надають послуги у сфері державної реєстрації (міськвиконком, державні та приватні нотаріуси, акредитовані суб’єкти), більшість громадян все ж таки звертається для вирішення зазначених питань до виконавчого комітету Криворізької міської ради. Так, частина звернень до управління з питань реєстрації виконкому міської ради та Центру адміністративних послуг «Віза» перевищує 85% загальної кількості послуг, наданих різними суб’єктами державної реєстрації. Це свідчить про високий рівень довіри мешканців міста до місцевої влади.

Існують традиційні способи захисту прав власників нерухомого майна. До них відносяться обтяження та обмеження речових прав, а саме:

-     арешт;

-     заборона на відчуження (продаж, дарування) нерухомості;

-     заборона вчинення реєстраційних дії щодо конкретного нерухомого майна.

Державна реєстрація таких обтяжень здійснюється на підставі відповідної ухвали чи рішення суду.

Новітнім способом стала альтернативна можливість захистити своє майно самостійно – це заява про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власної нерухомості, подання якої передує зверненню до суду.

Тобто власники нерухомості відтепер мають додаткову можливість самостійно забезпечити право безперешкодного володіння, користування та розпорядження належним їх майном.

Якщо власник дізнався про загрозу посягання на його нерухомість (можливість незаконного її відчуження без відома власника, продаж шляхом обману або шахрайства),  він може звернутися до управління з питань реєстрації виконавчого комітету Криворізької міської ради, Центру адміністративних послуг «Віза» чи до його територіальних підрозділів, розташованих  у кожному районі міста із заявою про заборону вчинення реєстраційних дії щодо власного об’єкта нерухомого майна

Така заява власника невідкладно в день її надходження реєструється у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно прав.

Окрім заяви, власник надає документ, що посвідчує його особу (паспорт громадянина України, закордонний паспорт, посвідка на тимчасове проживання тощо), податковий номер та квитанцію про сплату адміністративного збору.

Крім того, у разі якщо право власності було за реєстрове до 2003 року, треба надати документи на власність. У разі реєстрації нерухомості після 2003 року такі документи не вимагаються, адже державний реєстратор самостійно перевіряє відомості про власника у Державному реєстрі речових прав.

З моменту реєстрації заяви у Державному реєстрі прав власнику немає про що турбуватися, оскільки таку заяву бачитимуть усі державні реєстратори та нотаріуси по всій території України. Тому жоден суб’єкт реєстрації не зможе провести реєстраційні дії стосовно такої нерухомості.

Звертаємо увагу криворіжців, що після реєстрації заяви у Державному реєстрі, власнику надається 10 робочих днів для того, щоб надати рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій. У випадку якщо рішення суду не буде надано, державний реєстратор відновлює реєстраційні дії.

Отже, строк дії заяви власника про заборону вчинення реєстраційних дій становить 10 робочих днів.

У разі необхідності власник протягом 10 робочих днів у будь-який час може відкликати свою заяву про заборону вчинення реєстраційних дій. У такому разі державний реєстратор відновлює реєстраційні дії у день відкликання заяви.

Зазначений спосіб захисту забезпечує збереження майна, дає можливість запобігти його відчуженню та, у разі необхідності, час для отримання власником  рішення суду,  що допоможе захистити належне власникові майно.

Крім того, у випадку якщо права власника вже порушено, він може звернутись до територіальних органів юстиції зі скаргою на рішення, дії чи бездіяльність державного реєстратора.

Тому звертаємо увагу, що звернення до суду та отримання рішення про накладення арешту чи заборони не є завершальним етапом. Після винесення відповідного рішення суду власнику обов’язково необхідно звернутись з ним до виконавчого комітету Криворізької міської ради та подати заяву державному реєстратору або адміністратору. Після внесення запису до Державного реєстру прав власнику видається витяг, який є запорукою того, що Ваша нерухомість знаходиться у безпеці та є недоторканою.

Виконавчим комітетом Криворізької міської ради систематично проводиться роз’яснювальна робота з напрямку захисту нерухомості шляхом проведення виступів в ЗМІ, участі у промо-акціях та інших заходах. Зазначену інформацію також можна знайти на офіційному веб-сайті виконкому, Криворізькому ресурсному центрі, на сторінці Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради у соціальній мережі ФБ, а також в посібнику «Реєстрація у м. Кривому Розі».

Ми працюємо для Вас!

Наші контакти:

Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради:
м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, буд. 30; тел. 92-03-34, 92-03-22, 74-29-49;      e-mail: [email protected].

Центр адміністративних послуг «Віза»: м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1; тел. 493-08-28, 92-25-94, 92-13-61, 92-13-77, 92-13-89, "ГАРЯЧА ЛІНІЯ"- 0-800-500-459; e-mail: [email protected].

 

 


 

17 липня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради